esaniemi0 Meidän kaikkien yhteinen tavoite on onnistunut maahanmuutto. Suomessa lienee n. 5,5 miljoonaa mielipidetä vastaanottokyvystämme, tässä yksi.

Sensuroimaton vastine naiskiintiöiden käyttöönoton kokemuksista Norjassa

Eilen  US:n puheenvuorossa julkaistiin blogi, jossa kerrottiin Norjan liike-elämän kokemuksista sukupuolikiintiöiden käyttöönotosta. Aihe on mielenkiintoinen, mutta blogin anti jäi jossain määrin kapeaksi jättäen kertomatta paljon oleellista tietoa. Blogisti nojautui lähinnä pro graduun, jossa oli valikoidusti muutaman pörssiyhtiön kokemuksia sekä liuta muita heikkouksia. 

 

Blogista saatu kuva on erilainen kuin mitä Norjan liike-elämän kokemuksista on uutisoitu ja kuinka naiskiintiöt johtivat lukuisiin ongelmiin. Tästä kertoneet keskustelijoiden asialliset kommentit poistettiin ja myös minun The Economist ja Taloussanomat lehtien havaintoihin perustunut kommentti poistettiin.  

 

Jos The Economist ja Taloussanomat lehden kertomat kokemukset olivat blogistille liikaa, niin minä jatkan aiheesta sensuroimattomalla linjalla ja kerron Norjan kokemuksista kuten on uutisoitu.  Kommenttini meni pääpiirteittäin seuraavasti. 

 

"Gradu oli huono veto jos tarkoitus oli kertoa Norjan kokemuksista.

 

Naiskiintiöt olivat katastrofi Norjassa:

 

The Economist lehden mukaan pörssiyhtiöitä oli ennen naiskiintiöitä 563 kpl ja kiintiöiden ottamisen jälkeen vain 179 kpl. 

 

Companies fled the stockmarket as quotas were phased in: Norway’s stock of listed firms fell from 563 in 2003 to 179 in 2008.

 

http://www.economist.com/news/business/21632512-worlds-most-female-frien...

 

Taloussanomissa:

 

"Yhtiöt, joissa naisten määrä lisääntyi yli kymmenellä prosentilla, menettivät 18 prosenttia markkina-arvostaan Tobinin Q -arvolla mitattuna. Tobinin Q -arvo vertaa yhtiön markkina-arvoa sen jälleenhankinta-arvoon.

Dittmarin ja Ahernin mukaan menetyksiä selittää sijoittajien pelko siitä, ettei lain sitoma yhtiö voi valita hallitukseen parhaita kykyjä vapaasti. Silloin se ei pysty toimimaan yhtä tehokkaasti kuin kilpailijansa.

Kiintiölaki myös pakotti yrityksiä muuttamaan hallitustensa kokoonpanoa verrattain nopeasti, mikä tekee kokeneiden ihmisten löytämisestä entistä haastavampaa.

 

Osin kokemattomat hallitukset ottivat enemmän velkaa ja tekivät kannattamattomia yritysostoja. Myös kulut nousivat."

 

http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2011/07/27/naiskiintiot-torpedoivat-...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Jouni Nordman

Eikö Natalia välittää jos kirjoittaja on Antikainen, sillä silloin lähteinä on ollut vain ne julkaisut jossa ei ole ollut taloudellisia perusteita huomioitu, sillä silloin ei koskaan saada feministejä miellyttäviä näkökantoja.

Juha Kuittinen

Tasa-arvo toteutuu, kun työpaikkaan valitaan osaavin henkilö sukupuolesta riippumatta. Kiintiöittäminen pakolla ei ole mielekästä oli sitten kyse mies- tai naiskiintiöistä.

Esa Niemi

Yritysten tehtävä on valita liiketoimintansa ja työpaikkojen turvaamisen kannalta parhaat tekijät. Pörssiyrityksen kannalta olisi järjetön jättää pätevin henkilö pois hallituksesta sen takia, että on nainen.

Mitä sitten seuraavaksi, kiintiöt; seksuaalisen suuntautumisen, uskonnon, iän, alikasvuisuuden, lihavuuden jne. perusteella.

No onko sillä edes väliä kun EU heikentää kilpailukykyämme ja jäämme pian kiinalaisten jalkoihin. Elinkelpoiset pörssiyritykset vievät pääkonttorinsa EU/ETA:n ulkopuolelle.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Hyvä vastine. Huomasin itsekin, että kommentteja poistettiin tuosta toisesta blogista, mutta sehän vain osoittaa, että ne olivat liian hyviä argumentteja.

Esa Niemi

Jani, kiitos. Totta, jos argumentit olisivat olleen huonoja, niin ne olisi ollut helppo kumota.

Joka tapauksessa Norjan kokemukset ovat olleet katastrofaaliset eikä meillä ole tuossa mitään tavoiteltavaa, että heikentäisimme jo muutoinkin heikennetyissä olosuhteissa toimivia yrityksiä tai pörssiyhtiöitä. Kuka edes haluaisi olla kiintiönainen, joka istuu hallituksessa vain siksi, että on nainen eikä siksi, että hän on pätevä.

Toimituksen poiminnat