esaniemi0 Meidän kaikkien yhteinen tavoite on onnistunut maahanmuutto. Suomessa lienee n. 5,5 miljoonaa mielipidetä vastaanottokyvystämme, tässä yksi.

Ymmärtääkö Kokoomuksen Satonen mitä työvoiman tarveharkinta tarkoittaa?

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen ajaa voimakkaasti työvoiman tarveharkinnan lakkauttamista, jossa suomalainen työvoima korvattaisiin ulkomaisella halpatyövoimalla esim. seuraavaan tyyliin:

 

"Ulkomaisen työvoiman massiivinen lisääminen pienpalkka-aloilla voi johtaa alipalkkaukseen ja maahanmuuttajien hyväksikäyttöön. Jo nyt toimeentulo-ongelmista ja osa-aikatyöstä kärsivät sekä kotimaiset että ulkomaalaiset työntekijät. Oleskeluluvalle jatkoa hakeneista ulkomaalaisista siivoojista 40 prosenttia on saanut kielteisen päätöksen – syynä on ollut riittämätön toimeentulo eli liian vähäiset työtunnit tai alipalkkaus." *

 

Kirjoituksissaan Arto Satonen ei kuitenkaan näytä välttämättä edes ymmärtävän mitä työvoiman saatavuusharkinta todellisuudessa tarkoittaa tai millä aloilla sitä suoritetaan.  Arto Satonen kirjoitti kirjassaan "Hyvinvointiyhteiskunnan pelastusoppi - 16 murrettua myyttiä (2014) seuraavasti ja kuvittelee toisinaan ettei Suomi ole osa reilun 500 miljoonan ihmisen vapaan liikkuvuuden EU/ETA työmarkkina-aluetta.  Lisäksi Satonen ei näytä ymmärtävän, että tarveharkinaa suoritetaan vain muutamilla aloilla ja esim. siivoojia tuodaan Suomeen ilman tarveharkintaa.

 

" Ulkomaalaisia työntekijöitä tarvitaan kahdesta syystä. Joko omasta maastamme ei löydy johonkin tehtävään riittävästi ammattitaitoisia henkilöitä tai ammatti on epäsuosittu.

EU/ETA-alueen ulkopuolelta tulevien työntekijöiden osalta Suomi noudattaa tarveharkintaa. Tämän takana on kaunis ajatus kotimaisen työvoiman suosimisesta. Käytännössä näistä maista tullaan kuitenkin töihin aloille, joihin Suomesta ei löydy riittävästi työvoimaa. Joten tarveharkinta vain pitkittää lupaprosesseja ja vaikeuttaa yritystoimintaa. Huonoimmillaan mansikkakausi on jo pitkällä ennen kuin poimijat saavat työluvan."

 

Satonen tunnustaa blogissaan http://artosatonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/188667-tyo-etusijalle myös, että väestön määrän lisääntyminen ei ole lisännyt työpaikkoja kuten Satosen ajama Vartiaisen työlinja kovasti lupailee.  N. 500 000 hengen väestönkasvu vuosien 1987-2014 välillä on lisännyt lähinnä työttömien työnhakijoiden määrä ja nyt Satonen, Vartiainen ja nyt myös Sipilä hehkuttaa tätä kuin uutta Nokiaa.  Vuonna 1989 työttömiä oli n. 80 000 ja nyt työttömiä työnhakijoita on n. 500 000, eli väestön lisääntymisen/ Vartiaisen "työn tarjonnan kasvun" verran.  Köyhyys on tuplaantunut vuodesta 1990 ja miljoona ihmistä on vailla vakituista kokopäivätyötä.  Automatisointi, talouspolitiikka, suhdanteet, investointiaseteen lasku,  ostovoiman heikentäminen ja lukuisat suuret kysymykset aiheuttavat valuvikoja Satosen, Vartiaisen ja Sipilän puusilmälogiikkaan eikä ongelmaa ratkaise se, että kysymyksien käsittelyn sijaan hoetaan vain matroja ja tehdään tästä suoraan hallituskysymys. 

 

Ruotsissa 66% työluvista meni aloille, joissa ei ollut työvoimapulaa ** ja siitä tuli lähinnä ihmiskauppaa, työlupien myyntiä ja harmaata taloutta. Kokemukset olivat karmaisevia eikä Arto Satonen, Juhana Vartiainen tai Juha Sipilä halua avoimesti puhua Ruotsin kokemuksista.

 

Ymmärtääkö Arto Satonen mitä tarveharkinta ja etenkin sen lakkauttaminen tarkoittaa? Minä en ole kovin vakuuttunut eikä kovin moni muukaan. Mm. sisäministeri Päivi Räsänenkin painotti "uskovansa" tarveharkinnan lakkauttamisen olevan hyvä asia,  mutta ei väittänyt sen olevan hyvä ratkaisu. Politiikassa uskominen tarkoittaa vastuunoton välttelyä kuolleena syntyneestä, mutta tässä tapauksessa KD:n hallituspaikan ratkaisevasta linjauksesta. 

 

 

 * Eve Kyntäjä SAK:n maahanmuuttoasioiden asiantuntija Helsingin Sanomat 28.8.2012

 

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1346041279149

 

 

** https://www.sak.fi/ajankohtaista/uutiset/ihmiskauppa-rehottaa-ruotsissa-ja-tanskassa-2012-11-28

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

ulf fallenius

Jos kilpailua yrityksillä niin pitää myös koskea yhtä paljon työntekijöitä.Työmarkkinat vapaaksi markkinataloudelle ja tarjousten mukaan mennään ja ay liitot kieltoon.

Esa Niemi

Ulf, jossain määrin samaa mieltä ainakin periaatteessa, mutta ay-liitot ovat loppupelissä yksi työmarkkinoiden osapuoli ja liitot ovat työmarkkinoiden tulosta, joka on saatu aikaiseksi osapuolien keskinäisten neuvottelujen tuloksena. Ay-liikkeen valta on toki liian suuri ja tästä esimerkkinä mm. laittomat lakot, jotka ovat selkeää aseman väärinkäyttöä ja käyvät kalliiksi meille kaikille.

Toisekseen edes jossain muotoa olevan hyvinvointivaltion rahoitus ei kestä täysin säätelemätöntä markkinataloutta. Ostovoimasta huolehtiminen voi onnistua paremmin jos jonkin alan kustannuksia voi ennakoida ja räätälöidä politiikkaa sen mukaan.

Ostovoimaa heikentävät tekijöitä tulee ensin hillitä ja Suomen pitäisi räätälöidä taloudellisia porkkanoita investointien houkuttelemiseksi maailmalta. Emme osaa edes hyödyntää asemaamme Venäjän markkinoita silmälläpitäen ja nyt olemme vielä osittaisessa kauppasodassa Venäjän kanssa. Työmarkkinoiden täydellinen vapauttaminen edellyttäisi äärimmäisen suuria muutoksia kun voimme vielä kilpailla sijoituksista eri tavoin.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Työvoimasta on pulaa työnantajien mielestä. On jouduttu jopa palkkaamaan yli 50 vuotiaita tynhakijoita. Elinkeinoelämän valtuuskunta selvitti, että yli 56 vuotiaan on käytännössä mahdoton saada työtä.

Toimituksen poiminnat