esaniemi0 Meidän kaikkien yhteinen tavoite on onnistunut maahanmuutto. Suomessa lienee n. 5,5 miljoonaa mielipidetä vastaanottokyvystämme, tässä yksi.

Vartiaisen suuri kompastuskivi, digitalisaatio.

Unohtakaa Vartiaisen höpinät, että työttömien määrän kasvattaminen luo työpaikkoja. Robotit tulevat ja voittavat ihmiset tehokkuudessa. Robotit vievät yhä useamman työpaikan ja eri arvioiden mukaan robotit vievät 33%-75% nykyisistä työpaikoista tulevien kahden, kolmen vuosikymmenen aikana.  Digitalisaatio on seuraava teollinen vallankumous ja se on jo tätä päivää.  

 

Suomen talous edellyttää tuottavuuden nostoa ja robottitekniikka nostaa tehokkuutta muita keinoja paremmin. Suomen kannattaa haalia työttömien sijaan robottitekniikkaa ja kilpailla näillä jopa halvemman kustannustason maiden kanssa.  

 

Teollisessa vallankumouksessa voittavat ne, jotka ensimäisinä omaksuvat uutta tekniikkaa.  Mm. 3D tulostaminen voi siirtää tuotantoa laajemminkin halvemman kustannustason maista Suomeen.  Suomesta tulee tehdä robottitekniikan edelläkävijä. 

 

"Are we prepared for a world where 50 to 75 percent of workers are unemployed?

It seems like a ridiculous question, but it's something economists and technologists say we seriously need to think about. It's just math. 

Rice University computer science professor Moshe Vardi says that in 25 years "driving [done] by people will look quaint; it will look like a horse and buggy."


http://www.businessinsider.com/50-percent-unemployment-robot-economy-2013-1#ixzz3XSSPojp7

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Samaa on puhuttu teollisen vallankumouksen alkuajoista lähtien. Kehruujennyjen ja muiden vastaavien laitteiden uhkaan vastattiin varsin laajalla ja osin väkivaltaisella luddiitti-liikkeellä 1800-luvun alkupuolella. Mutta odotettua tekniikan aiheuttamaa pysyvää massatyöttömyyttä ei ole syntynyt. Talouden vaiheet ovat sellaisia kuitenkin luoneet, mutta yleensä kyseessä on ollut suhteellisen lyhytaikainen muutos.

Mitä tulee Vartiaisen oletukseen siitä, että työttömien määrä kasvattaisi työpaikkoja, parempi kritiikki sitä kohtaan olisi luultavimmin mm Kreikan ja Espanjan tilanne. Tai oikeastaan minkä tahansa sellaisen maan jossa on kärsitty korkeasta työttömyydestä pidempään (näitä on aika paljon). Eli globaalisti katsoen ne maat joissa on ollut matala työttömyysaste ovat onnistuneet luomaan kohtalaisen hyvin uusia työpaikkoja katoavien tilalle, mutta ne maat joissa on ollut korkea työttömyys, ovat tässä usein epäonnistuneet. Tietyltä osalta mm arabikevät on seurausta tästä.

Esa Niemi

Marko, Henry ehti tuossa jo tuoda esiin, että nyt on katoamassa useita eri aloja kerrallaan.

Jos varastot alkavat olemaan robottivarastoja, niin se lisää työttömien määrää. Samaan aikaan robotit vähentävät siivoojien tarvetta, kuljetusalakin kokee automatisointia metrojen suhteen ja kohta myös autoissa. Ikeassa 1 työntekijä hoitaa 4 automaattikassalinjaa, joten Vartiaisen on turha tuoda lisää myyjiä kassoille jos 3/4 kassatyöntekijöistä on korvattavissa automatiolla.

Jos samaan aikaan monet alat kokevat saman ilmiön automatisoinnin myötä, niin työvoimaa vapautuu samaan aikaan valtavia määriä. Uusia työpaikkoja/aloja ei näytä syntyvän sitä mukaa kun entisiä menetetään, vauhti on liian kova ja määrät liian suuria. Tämä alkaa muodostumaan ongelmaksi.

Vartiaisen teoria ei saa tukea reaalielämästä ja esimerkkisi on hyvä osoitus tästä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

No, onhan niitä kehrääjiä vieläkin. Vaara ei ole tässä.
Todella vaarallista on kuin kokonaiset alat häviävät. Esim. sanomalehtiala:
- ensin hävisivät perinteiset latojat, eikä kovinkaan monesta tullut valolatojaa.
- sitten hävisivät valolatojat
- sitten peltientekijät
Ja koko prosessissa kokonaisia teollisuudenaloja, jotka kehittivät laitteensa pitkälle, mutta uusi tekniikka tuli sivusta.
Nyt on menossa *koko printtimedia* siinä laajudessa kuin sen nykyään tunnemme.

Tietokonetekniikka tuli tilalle. Loi kyllä valtavasti työpaikkoja mutta kun tiedämme, että nyky-ihminen joutuu/saa kokea noin 4-5 eri alaa työelämänsä aikana on selvää, etteivät kaikki pysy kärryillä.
"Tavalliset duunit" siirtyvät/ovat siirtyneet Kauko-itään ja erikoisduunit vaativat pitkiä koulutusjaksoja. Tässä on vaarassa, että kokonaisia maita kokevat katastroofin. Ja se on jopa todennäköistä.

Joten en ihan vetäisi johtopäätöksiä luddiittien maailman-näkemysten erheellisyydestä.
Tähän kaikkeen kiteytyy myös energian riittävyyden ongelma - se joko ratkaistaan ajoissa tai mennään täydelliseen rakenteiden sortumiseen. Ja vielä todennäköisemmin sotaan.

Henry

Esa Niemi

Osut naulan kantaan. Kokonaiset alat alinhakintaketjuineen ovat vaarassa.

ulf fallenius

Aloja tulee ja menee mutta palveluja ei kukaan halua käyttää Suomessa koska niistä joutuu maksamaan ja se on meidän yhteiskunnan suurin kompastuskivi työllisyydessä.Suomalainen on vaan sairaan pihi ja sen takia kaikki tilit pullottaa jopa käyttötileillä makaa 83 miljardia jatkuvasti.

Toimituksen poiminnat