esaniemi0 Meidän kaikkien yhteinen tavoite on onnistunut maahanmuutto. Suomessa lienee n. 5,5 miljoonaa mielipidetä vastaanottokyvystämme, tässä yksi.

Mona Sahlin: ”Lapset leikkivät ISIS:iä tarhassa”

Ruotsista kuuluu taas kummia, maahanmuuttoa virheettömänä ja keskustelun yläpuolella pitävien ns. julkkiskukkahattujen määrä väheni taas yhdellä. 

 

Nyt itse Mona Sahlin kertoo Ruotsin olevan ääriliberaalin maahanmuuttopolitiikan seurauksena huomattavan erilainen paikka kuin vaikka vuosi sitten. 

 

Mona Sahlinia on alkanut mietityttää minkälaisen perinnön on jättämässä omille lapsilleen jos päiväkotien pihoissakin hyvin nuori "nuoriso" leikkii ISIS:iä.  Jos pienet lapset kyselevät toisiltaan ovatko he sunneja vai shiioja, niin tilanne alkaa karkaamaan käsistä.  Ongelmat ovat menneet pidemmälle kuin olisi voinut kuvitella. 

 

Mitä opimme? Denialismi, ongelmien esiintuojien julkinen lynkkaus, noitarovioiden sytyttäminen eri mieltä oleville tai mikään muukaan temppu ei muuta epäonnistuvaa maahanmuuttopolitiikkaa sen onnistuneemmaksi. Epäonnistunut politiikka johtaa vain vakavempiin ongelmiin jos itse politiikkaa ei korjata. Epäonnistunutta maahanmuuttopolitiikkaa ei korjaa se, että kaikki leimataan rasismiksi ja sitten marssitaan rasismia vastaan kuten Päivi Lipponen Tampereen pizzerian tuhopolton jälkeen. Voimme vain muuttaa kurssia siirtymällä vastaanottokyvyn ylittävästä maahanmuuttopolitiikasta hallittuun politiikkaan tai luvassa on kivikkoinen tie.

 

Meidän kaikkien yhteinen tavoite on onnistunut maahanmuuttopolitiikka, joten tavoitteen suhteen ei pitäisi olla epäselvyyksiä.  Mona Sahlinille on iso kynnys myöntää, että maahanmuuttopolitiikassa olisi ongelmia ja tilanteen täytyy olla huolestuttava, että Sahlin tekee tämän tunnustuksen uuden hallituskauden alkutaipaleella.

 

"Mona Sahlin: ”Ungar leker IS på förskolan”

"Jag är mer orolig i dag än vad jag var för ett år sedan."

 

Mona Sahlins syn på Sverige har förändrats av uppdraget som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, berättar hon i en intervju med Patrik Kronqvist i ledarredaktionens podcast.

 

– När jag pratar med en förskollärare som säger att barnen på hennes förskola leker IS på gården, eller när jag hör om unga som frågar: "är du sunni eller shia?", då har det gått mycket längre än vad jag trodde."

 

http://www.expressen.se/ledare/podcast/politiknorden/mona-sahlin-ungar-l...

 

Haastattelu kuultavissa:

http://extra.expressen.se/podcast/ledarpodden/expressen_ledare_-_avsnitt...

 

Edit:  Tarkennetaan Mona Sahlinin lausuntoa sen verran tähän blogiin ettei suoraan väitä kuvansa muuttununeen maahanmuuton seurauksena.  Ilari Kiema kiteytti asian tuossa niin hyvin, että lainaan hänen kommenttiaan, kiitos tästä.  

 

"Tarkalleen ottaen Mona Sahlin sanoo, että hänen kuvansa Ruotsista on muuttunut väkivaltaisen ekstremismin takia – ei maahanmuuton takia sinänsä.

Hän sanoo, että kehitys on voinut jäänyt huomiotta - kunnat gå under radarn” –sen takia, että virkanomais-Ruotsi on paljolti lähtenyt lähiöistä ja koska uskontoihin ei uskalleta puuttua. Ihmiset ovat liian tietämättömiä ja pelkurimaisia haastaakseen sen äärimmäisen uskontulkinnan, johon IS perustuu...."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

26Suosittele

26 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Tarkalleen ottaen Mona Sahlin sanoo, että hänen kuvansa Ruotsista on muuttunut väkivaltaisen ekstremismin takia – ei maahanmuuton takia sinänsä.

Hän sanoo, että kehitys on voinut jäänyt huomiotta - kunnat gå under radarn” –sen takia, että virkanomais-Ruotsi on paljolti lähtenyt lähiöistä ja koska uskontoihin ei uskalleta puuttua. Ihmiset ovat liian tietämättömiä ja pelkurimaisia haastaakseen sen äärimmäisen uskontulkinnan, johon IS perustuu.

”– Dels har en stor del av myndighets-Sverige abdikerat från våra förorter. Dels har vi en beröringsskräck med religion. Debatten gör halt därför att man är för okunnig och för feg för att utmana den extrema tolkning av en religion som IS bygger på, men som också finns i vårt land.”

Tämä on sisällöltään samaa keskustelua, jota on käyty Saksassa iät ja ajat. Kuten Saksassa, myös Ruotsissa ongelmia ja puhumattomuutta on ensimmäisten joukossa ollut nostamassa esille maahanmuuttajataustainen sosiaalidemokraatti, Socialdemokraten Nalin Pekgul.

Näin käynee tietyllä viiveellä myös Suomessa, jolloin ns. maahanmuuttokriitikoiden ja islamkriitikoiden ykseys katoaa ja eräät menettävät oman positionsa ja täälläkin esiintyvä leimaaminen haihtuu perusteettomana.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Virkamiesruotsin ja hyväosaisten poistuminen kansan keskuudesta on yksi tärkeä tekijä SD:n kannatuksen huimassa kasvussa.

Ihmettelin jokin aika sitten SD:n menestystä ja heitä äänestäneet ihmiset sanoivat että päättäjät eivät tiedä millaista on asua maahanmuuttajalähiöissä. SD:n kannattaminen on jonkinlainen hätähuuto. On tosin ikävää että pitää äänestää SDtä jotta saa äänensä kuuluviin.

En ollut edes kuullut SDstä ennenkuin he nousivat suureen suosioon. Imho kyse on voimasta ja sen vastavoimasta. Suomessa käy samalla tavalla jos maahanmuuttopolitiikkaa tehdään harkitsemattomasti. Maahanmuuttajien keskellä asuvat tulevat äänestämään jotain ääriliikettä josta emme ole edes vielä tietoisia. Se ei ole yhteiskuntarauhan kannalta hyvä asia.

Syntyy tilanne jossa äärisuvaitsevaisuus ajaa yhteiskunnan kriisitilaan, äärimieliset ottavat molemmin puolin yhteen.

Itse haluaisin pitää Suomen tällaisena rauhallisena paikkana kuin se nyt on. Maahanmuuttajien vastaanottamisessa pitää olla varovainen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kiinnostavaa. Maa jossa jopa sukupuolia pyritään häivyttämään, kasvaa suvaisevaisuuden suuren puun alla uskonnollisten ristiriitojen rikkaruoho. Saas nähdä, kuinka ruotsalaiset tämän klaaraavat. Diskuteerauksen paikka!

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Lapset saavat leikeissään esittää vääryyksiin syyllistyviä hahmoja kuten ninjoja, merirosvoja tai sithejä, mutta jos malli onkin nykyajasta, se muuttuu merkiksi jostain?

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Ninjat ovat tuttuja populaarikulttuurista ja lastenohjelmista, merirosvot jo ihan lastenlauluistakin. Tällä hetkellä raiskaavat, teloittavat ja tuhoa kylvävät, sekä toimintansa jalkauttamista myös Eurooppaan kaipailevat ISIS-taistelijat eivät ole ihan sama asia.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #48

Kysynkin nimenomaan, että mikä niissä olisi erilaista lapselle? Lapsille tuskin ollaan mitään raiskausjuttuja luettu uutisista, toivottavasti aika pinnallinen on tietämys heillä tilanteesta.

Mitä heille tilanteesta onkin kerrottu, se tuskin eroaa ninjoista tai merirosvoista kovin oleellisesti. Tosin jos näin ei ole, sitten yhdyn kyllä blogistin huoleen.

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #48

Täytyisi varman tajuta se, että lapset ovat se peili johon emme halua katsoa. Eli heidän leikit ovat vain leikkejä, mutta kun ne jatkuvat heidän ollessa teinejä, muuttuu vain poliittisesti aktiiviseksi. Tässä voisi kuka vaan mennä pikkasen tutkimaan jenkkien jengi kulttuuria, sillä siihen kasketaan hyvin nuorena sisälle, jossa leikki on yksi kasvatus muoto.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #60

"mutta kun ne jatkuvat heidän ollessa teinejä"

JOS ne jatkuvat. Tässä on nyt se ongelma, että me emme tiedä pätkääkään siitä, miten nämä leikit ovat käytönnössä tapahtuneet, tietävätkö lapset mitä ISIS oikeasti tekee tai suoraan sanottuna mitään muuta kuin että Esa on siitä kauhuissaan.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #64

Hannu:
" Tässä on nyt se ongelma, että me emme tiedä pätkääkään siitä, miten nämä leikit ovat käytönnössä tapahtuneet, tietävätkö lapset mitä ISIS oikeasti tekee tai suoraan sanottuna mitään muuta kuin että Esa on siitä kauhuissaan."

Sekoitat minut varmasti Mona Sahliniin, joka otti asian esille.

Jos emme kertomasi mukaan tiedä pätkääkään miten radikalisoitumisesta huolestuneen Sahlinin kontekstissa esitettyä ISIS leikkiä on leikitty, niin olet ottanut hämmentävän vahvasti kantaa siihen mitä leikki voisi olla ja rajannut tiettyjä mahdollisuuksia pois.

Jos Sahlin huolestuu, niin tiedämme Sahlinin olevan niitä viimeisiä ihmisiä, jotka oikeasti haluaisivat myöntää ongelmien olemassaoloa kuten tähänkin asti.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #65

Olen jo selittänyt, miten lasten leikeissä ei ole juurikaan yhteyspintaa todellisuuteen vaan todellisuudessa kammottavat esikuvat kuten merirosvot ja ninjat kääntyvät aivan oivallisiksi hahmoiksi, jotka ovat seikkailua, eivät radikalismia. Sama luultavasti pätee tähänkin tapaukseen.

Otit siis esiin jonkun muun kauhistumisen, mutta miksi niin teit jollet itse kauhistunut samalla tapaa? Kuten sanoin, se on argumentointivirhe jollei perusteita esitetä samalla.

En minä ole rajannut mahdollisuuksia pois vaan esittänyt vaihtoehtoja siitä lähtökohdasta millaisia lasten leikit yleensä ovat. Odotan että kerrot, miksi se ei ollut aivan varteenotettava päätelmä etenkin tilanteessa kun muusta ei ole mitään näyttöä. Paitsi tietysti tämä yksi huolestunut tieskuka. Paitsi ettei se ole näyttöä vaan vinkki etsiä sitä näyttöä.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Sahlin tuo useaan kertaan julki sen, että hän ja muut poliitikot eivät ole uskaltaneet keskustella ääri-islamin ongelmista pelätessään leimautuvansa väärään porukkaan. Hän tarkoittaa ilmeisimmin rasisteja.

Asioita on lakaistu maton alle, ettei ole tarvinnut keskustella epämiellyttävistä asioista. Hän nimittää itseään ja muita demareita pelkureiksi.

Hän sanoo myös, että kotoutuminen (islamistien?) on epäonnistunut ja se on yksi demareiden politiikan virhe.

Ruotsissa on liian vähän poliitikoja, jotka uskaltaisivat puhua näistä asioista.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Sdp:n ex-puheenjohtaja Mona Sahlin katuu tavallaan omaa ja puolueensa sokeutta ja ihmettelee nyt olevansa huolestuneempi kuin vuosi sitten:

"IS-leikit" esikoulussa, uskontojen kunniakäsitysongelmat ja integroitumisen epäonnistuminen painavat vasta nyt mieltä ja liikettä, joka on vienyt Ruotsin po. tilanteeseen. Omaa tai Sdp:n vastuuta (syyllisyyttä?) hän ei vieläkään kanna vakavasti, kuten pitäisi.

Haastattelun jälkeen esim. SD:n poliittinen eristäminen tuntuu yhä huonommin harkitulta päätökseltä. Se ruokkii SD-puolueen kannatusta.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Suomessa integroituminen näyttää onnistuneen paremmin, sillä Ali ja Polina -ohjelmassa kerrottiin, että hyvin monet somalialaisnuoret ovat alkaneet käyttää alkoholia, vaikka islam sen selkeäsanaisesti kieltää.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Koraani taitaa kieltää alkoholijuomista ainoastaan viinin juonnin. Olutta ja kirkasta viinaa voi juoda vapaasti, kun osaa tulkita pyhän kirjan tekstiä mieleiseensä tapaan.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #21

Tosin Ottomaanien Murad neljäs kielsi kahvinkin nimenomaan kyseisen koraaninjakeen perusteella.

Veikko Nironen

Kannattais Juha Sipilän tarkasti nyt miettiä, kumartaako hän väljän, maahanmuuton lisäämisen kannattajien puoleen ja ajaa Suomi samaan ja pahempaan jamaan Ruotsin tapaan...

Onko se isänmäälle hyväksi, jos tehdään maahanmuuton kannattajien mielen mukaan ja saadaan heiltä hyväsyvät lausunnot? Eli "keskusta kuuluu sivistyneistöön", jos kannattaa heidän mallinsa mukaista maahanmuuttoa RKP:n johdolla, (RKP = tilasto ykkönen maahanmuuton kannattajista )

Vai ottaa kunnolla huomioon Timo soinin mielipiteet, oikean huolen maan parasta ajatellen ja pidemmällä tähtäimellä kansalaisten arvostuksen viisaasta, Suomen oman kansan huomioon ottamisen...

Suomessahan on näitä maalilman halaajia syntynyt varsinkin Tarja Halosen kahdentoista vuoden vaikutuksesta...Ja heidän toiminnastaan näkyy, että Suomen omat kansalaiset ovat "jonossa viimeisiä", jos se heidän varaansa jää...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Lappalainen, ei "esanmielisä" tarvitse tuomita henkiseen siperiaan, he ovat jo siellä.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Olenkohan minäkin esanmielinen, kun haluan avointa keskustelua ongelmista ja myös tietoa asioista, enkä ole edes mielestäni maahanmuuttokriitikko.

Tuosta taakanjakosuunnitelmastakaan en olisi kuullut, elleivät esanmieliset olisi siitä kertoneet ja Halla-aho kirjoittanut ajankohtaista asiaa blogissaan.

Sahlin joka tapauksessa näyttää olevan ihminen, joka pystyy itsekritiikkiin ja uskaltaa nostaa kissan pöydälle, vaikka leimautuisi väärään porukkaan. Arvostan ihmisiä jotka uskaltavat muuttaa mielipiteitään uutta tietoa saadessaan.

Esa Niemi

Arto, mikä siinä on henkistä siperiaa, että haluaa onnistunutta maahanmuuttopolitiikkaa maahanmuuttajillekin?

Mitä henkistä siperiaa siinä olisi, että inhimillisyys määrittelisi pakolaispolitiikkaa?

Tuollainen mököttäminen ja poteroon kaivautuminen on tylsää. Astu mielummin rohkeasti esiin keskusteluun ja haetaan yhdessä onnistunutta maahanmuuttopolitiikkaa. Mököttämisellä ei maailma pelastu, mutta esim. turvapaikanhakijoiden palauttaminen pakolaisleireille säästää ihmishenkiä.

Jouko Helenius

Katsotaan nyt Monan tilanne, kun vappusimat ovat haihtuneet. Tekeekö hän puudelit, kuten on Ruotsin tapa.
Melkein paremmaksi panee työministeri Ylva Johansson (S). Hän ehdotta oikotietä maahantulijoille työelämään. Kun kieltä ei osata niin avuksi tulee salaperäinen "hen". Ettei se vaan ole oikea ruotsalainen. Yksi työ, kaksi tekijää. Haiskahtaa Vartiaisen teorialta.

Elias Määttänen

Mona Sahlin, väkivaltaisen ekstremismin torjumisen kansallinen koordinaattori, onkin näköjään paljastunut selvästi rasistiksi.

Eero Heinäluoma ja Tiitinen eivät sentään ainakaan vielä ole paljastuneet rasisteiksi jänistäessään tietoisesti kieltäessään eduskunnan tilojen käytön Mika Raatikaisen järjestämään sananvapaustilaisuuteen. Heillä oli uskallusta kieltää keskustelu uskonnon ääritulkinnasta eduskunnan tiloissa. Heillä oli rohkeutta kieltää keskustelu eduskunnan tiloissa asioista, joista ei saa hiiskua, jottei yhdistettäisi vääriin piireihin. Miten moni demarien äänestäjä on vihainen Heinäluomalle ja SDP:lle uskonnollisen väkivallan kanssa tekemisiin joutuneiden taiteilijoiden pettämisestä?

Odotan hengitystä pidätellen Ylen, HS:n, mtv3:n jänistämistä Expressenin Mona Sahlinin jutusta. Toimituksissa mietitääkin varmaan parhaillaan kuumeisesti, miten Expressinin juttu saataisiin kehystettyä päälaelleen.

Entä uskaltaako Juha Sipilä tehdä sellaisen hallitusohjelman, että Suomessa ei toistettaisi Ruotsin virheitä? Ruotsin kehitys, jossa ääriryhmät ovat jääneet lähiöihin oman onnensa nojaan, ei ole voinut jäädä häneltä huomaamatta? Onko hänellä selkärankaa sanoa sama asiat, mitä Mona Sahlin sanoo Expressenin jutussa?
Vai jänistääkö hänkin tietoisesti, ettei yhdistettäisi vääriin piireihin?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kuka sanoi mitäkin ruotsalaisen päiväkodin hiekkalaatikolla - tässä on kieltämättä kaikki mediakohun ainekset myös Suomeen.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Halla-aholaisuuden lahkon keskeinen opinkappale on maahanmuuttokriittisyyden ja islamkriittisyyden ykseys.

Uskonvahvistukseksi on vastaavasti pyrittävä todistelemaan ei-maahanmuuttokriittisyyden ja ei-islamkriittisyyden ykseyttä. Tällöin hyväksytään olemassa oleviksi ainoastaan vasen yläkulma ja oikea alakulma nelikentässä, jossa m- tai m+ on suhde maahanmuuttoon ja i- tai i+ on suhde islamiin:

"m-; i-" "m+; i-"

"m-; i+" "m+; i+"

”m-; i-” maahanmuuttokriittinen; islamkriittinen - halla-aholaisuus

”m-; i+” maahanmuuttokriittinen; ei-islamkriittinen – Saudi-Arabia, Euroopassa ei kovin yleinen

”m+; i-” ei-maahanmuuttokriittinen; islamkriittinen – esim. Ayaan Hirsi Ali, Seyran Ateş, nyt Mona Sahlin

”m+; i+” ei-maahanmuuttokriittinen; ei-islamkriittinen – Multikulti-ideologia, Suomessa vallinnut poliittinen korrektius

Jouko Silvennoinen

Ilari mutta kun ei ole nelikenttää on vain kaks kenttä Halla aholaisuus ja suvakkikukkahatut joiden ns.hyväoppi on menny sinne niinsanottuun hanuriin, todella hyvä juttu että täti moonikat alkavat tuleen kaapeistaan ulos, mutta vaikeaa on myöntää halla-aholaisten oleen oikeassa vai onko?

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ei ole lainkaan perusteltua esittää ettei olisi olemassa ja yllä solua ”m+; i-”, koska onhan se siinä (jollei ylläpito ole poistanut):

”m+; i-” ei-maahanmuuttokriittinen; islamkriittinen – esim. Ayaan Hirsi Ali, Seyran Ateş, nyt Mona Sahlin, myös moni kommentoija

Ilkka Huotari

Tarhaikäisten kotouttaminen epäonnistunut?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"mitä opimme?"

Lapset ovat leikkineet rosvoa ja poliisia, sotaleikkejä sun muuta niin kauan kuin lapsia on ollut olemassa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Enää ei lapsia huvita leikkiä rosvoa ja poliisia, kun rosvoa ei saa laittaa vankilaan. Nilkkaan vaan pujotetaan panta ja käsketään mennä kotiin.

Sotaleikkeihin ei löydy enää lelukaupoista leikkiaseita ja nykyajan isät eivät sellaisia osaisi edes puusta tehdä, vaikka lupa annettaisiinkin.

Niin muuttuu maailma, Eskoseni.

P.S. Miten niitä ISIS-leikkejä oikein leikitään, onko kukin vuorollaan shiia tai sunni ja kumpi on halutumpi rooli ?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Ehkä tää on se sanaleikki? "Isis sitä tai tätä kun sua teki.."

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #28

Tai sitten enemmänkin tälläistä:

Poika 1: Oletko Sunni vai Shia?
Poika 2: Shia
Poika 1: Vääräuskoinen, katkaisen kaulasi, allahu akbar
Poika 2: Sinä olet vääräuskoinen, minä katkaisen kaulasi

Kuuluu huutoa, kiroamista, maa pölisee

Lastentarhanopettaja: Mohammed ja Mohammed, lopettakaa nyt.

Poika 1 & 2: Miks sä et pukeudu päästä varpaisiin ja eksä tiiä ettei nainen saa komentaa poikia.

Lastertarhanopettaja: Pojat, täällä noudatetaan Ruotsin lakia.

Poika 1 & 2: Heh, heh, hah, hah... n. minuutin ajan. Tapaus kuvitteellinen Hannun ISIS leikistä.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #35

Kuvitteellinen keskustelusi on kuvitteellinen.

Minä en mitenkään kuvaillut leikin kulkua, joten et voi sitä minun nimiini pistää. Mutta itse kyllä leikin lapsena muunmuassa ninjaa ja merirosvoa ymmärtämättä kuinka perinjuurin huonot esikuvat kyseessä ovat. Leikit olivat jänniä, eivät maailmankuvani ilmaisua. Lapset eivät ole tosikkoja.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #40

Mahdollisesti lähempänä totuutta kuin sinun kuvitteellinen esimerkki kun radikalisoitumisesta huolestunut Mona Sahlin esittää huolestumisensa.

Mona Sahlinin kynnys esittää julkinen huolestuminen on varmaankin kiistattomasti varsin korkea eikä kovin kevyin perustein lähde sellaista esittämään.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #41

Tarvitset tähän ne perusteet, edes kevyet, argumentum ad auctoritatem ei riitä.

Jussi Säntti Vastaus kommenttiin #41
Aippe Rämä

Tähän ei voi muuta todeta kuin: sitä saa mitä tilaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ruotsin kehitys ja orastava "keskustelu" noudattaa prikulleen Hollannin kaavaa, joskin reilun vuosikymmenen viiveellä: ensiksi mollataan, haukutaan ja jopa murhataan ne, jotka uskaltavat kyseenalaistaa liian rajua maahanmuuttoa ja sitten, pikku hiljaa, niin media kuin "edistykselliset" poliitikot huomasivat olleensa sittenkin väärässä. Kirjoitin siitä vuonna 2011 varsin laajan blogin:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/87479-holla...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kommentaattorit voisivat käyttää ruotsin taitojaan ja todeta, ettei Sahlin ole manannut maahanmuuttoa vaan pohdiskellut ääriliikeasioita vastuullisin ottein.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ilari Kiema kirjoitti sen sijaan aika hyvin näin (kommentti 4):

Tarkalleen ottaen Mona Sahlin sanoo, että hänen kuvansa Ruotsista on muuttunut väkivaltaisen ekstremismin takia – ei maahanmuuton takia sinänsä.

Hän sanoo, että kehitys on voinut jäänyt huomiotta - kunnat gå under radarn” –sen takia, että virkanomais-Ruotsi on paljolti lähtenyt lähiöistä ja koska uskontoihin ei uskalleta puuttua. Ihmiset ovat liian tietämättömiä ja pelkurimaisia haastaakseen sen äärimmäisen uskontulkinnan, johon IS perustuu.

”– Dels har en stor del av myndighets-Sverige abdikerat från våra förorter. Dels har vi en beröringsskräck med religion. Debatten gör halt därför att man är för okunnig och för feg för att utmana den extrema tolkning av en religion som IS bygger på, men som också finns i vårt land.”

Tämä on sisällöltään samaa keskustelua, jota on käyty Saksassa iät ja ajat. Kuten Saksassa, myös Ruotsissa ongelmia ja puhumattomuutta on ensimmäisten joukossa ollut nostamassa esille maahanmuuttajataustainen sosiaalidemokraatti, Socialdemokraten Nalin Pekgul.

Näin käynee tietyllä viiveellä myös Suomessa, jolloin ns. maahanmuuttokriitikoiden ja islamkriitikoiden ykseys katoaa ja eräät menettävät oman positionsa ja täälläkin esiintyvä leimaaminen haihtuu perusteettomana (lainaus loppuu).

Tuo väkivallan lisääntyminen (ei pelkästään isis:iin perustava) on Hollannissa ollut suorassa yhteydessä voimakkaasti lisääntyneen maahanmuuton kanssa. Maahanmuutto, joka ei ole enää hallinnassa, erityisesti sen jälkeen kun työttömyys räjähti maahanmuuttoperheiden yhdistämisen seurauksena (vanhemmat, isovanhemmat, serkut jne). Erityisesti nuoret marokkolaiset syyllistävät jatkuvasti rikoskiin (hyvinkin väkivaltaisiin sellaisiin) ja hollantilaiset ovat täysin kyllästyneita nykytilanteeseen. Sama tilanne näyttää nyt toistuvan Ruotsissa ja on pelkästään edistys, että nyt voidaan puhua myös maahanmuuton haitoista ilman leimaamisen pelkoa (rasisti, ksenofobi jne).

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ekstremismi ei edelleenkään koske kuin hyvin pientä osaa maahanmuuttajista: asia saa helposti tragikoomiset mittasuhteet kun esimerkisksi jotkut muslimit pakenevat ääri-islamisteja ja tulevat uudessa kotimaassaan kohdelluksi islamisteina siitä syystä, että ihmisiltä menevät nämä asiat helposti sekaisin, kuten esim. Esa Niemellä joka tulkitsee suht omista ennakkokäsityksistään lähtien Sahlinin puheita.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #43

Väkivalta on myös ekstremismia ja sitä esiintyy, ainakin Hollannissa, aivan liian paljon, hallitsemattoman maahanmuuton seurauksena.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #43

Petra, koko Eurooppa on varpaillaan tämän "pienenkin" osan takia.

Kerrotko Petra mitä eroa on ääri-islamistilla ja islamistilla?

Vaikka Sahlin ei suoraan maininnut maahanmuuttoa, niin maahanmuttajiin ja maahanmuuttoon tuo kuitenkin liittyy, vai oletko eri mieltä?

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani Vastaus kommenttiin #43

Millä tavalla erotellaan ekstremistit rauhanomaisista? Tehdäänkö se vasta jälkikäteen?

http://www.pewforum.org/2013/04/30/the-worlds-musl...

Pewin mukaan suuri osa muslimeista afrikassa, lähi-idässä ja aasiassa kannatta sharia-lakia eli uskonnon ja politiikan sekoittamista keskenään. Euroopassa oli ajanjakso kun hallitsijan katsottiin saavan valtansa jumalalta ja tämän jumalan nimissä sai tehdä mitä tahansa. Ne ajat eivät olleet Euroopalle hyviä aikoja. Ihmisiä jotka sekoittavat uskonnon ja politiikan ei pidä ottaa liikaa maahan.

On väistämätöntä että kun afrikasta ja lähi-idästä otetaan muslimeja suuri osa heistä kannattaa sharia-lakia eli ekstremistejä tulee joka tapauksessa maahan.

Olen Atte Kalevan kanssa samaa mieltä siitä että hallitsematon muslimien vastaanotto tuo mukanaan ekstremismin meillekin. Tästä ei ole mitään epäselvyyttä. Ekstremistejä on jo nyt meillä vaikka määrät ovat olleet pieniä. Miksi meidän pitäisi käyttää vähäisiä resurssejamme ekstremismin torjuntaan?

Asia on vähän niinkuin luonnonsuojelu tai ilmastonmuutos. Varovaisuusperiaatetta pitää noudattaa myös luonnon suhteen. Järjettömiä riskejä pitää välttää. Huolimattomuudella tuhotaan paljon. Suomalaisia on maailmassa aika vähän, kielemme on myös pieni ja harvinainen. Riskejä kulttuurimme katoamisen suhteen tulee välttää.

Ihmisiä pitäisi auttaa siellä missä he asuvat. Eräs maahanmuuttaja kirjoitti jokin aika sitten että maahanmuuttajille länsimainen kulttuuri on shokki. Miksi tällaisia shokkeja pitäisi aiheuttaa tieten tahtoen?

Itse annan eri järjestöjen kautta rahallista avustusta ihmisille sinne missä he asuvat. Muutama kymppi menee kuussa siihen. Teen sen iloiten. Tuki menee eri ihmisryhmien, uskontojen ja poliittisten ryhmien edustajille. Silti en vaadi omaa maailmankatsomustani kaikilta suomalaisilta enkä hauku heitä rasisteiksi. Suosittelen samaa muillekin, mutta en vaadi sitä. En itse asiassa ymmärrä ihmisiä jotka vaativat muilta oman näkemyksensä noudattamista. Ihmisellä pitää olla vapaus auttaa tai olla auttamatta. Muiden kukkarolla on tietysti kiva käydä mutta se ei ole sopivaa varsinkaan jos muut eivät sellaista tahdo.

Satatuhatta suomalaista voi auttaa sataatuhatta ihmistä eri reittien kautta. Se on paljon enemmän ja parempi ratkaisu kuin kulttuurishokkien aiheuttaminen maahanmuuttajille ja suomalaisille.

Mielestäni Tunisiaa pitäisi edelleen tukea kohti maallisten lakien noudattamista. Siellä näytti sharia-lain kannattaminenkin olevan alhaisempi (vaikkakin edelleen melko korkea) kuin muissa Afrikan ja Lähi-idän maissa. Muslimienemmistöisten maiden ainoa toivo on sekularisaatio. Se lopettaisi pakolaisuuden ja pitäisi ihmiset omissa kodeissaan. Siihen saakka varovaisuusperiaate on tarpeellinen.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

En ole huomannut täällä väitettävän Sahlinin manaavan maahanmuuttoa, vaan sitä hyshys-kulttuuria, jossa ei uskalleta puuttua epäkohtiin, kun pelätään leimautumista vääriin porukoihin. Ja epäkohta on ääri-islam.

Ja kyllä Sahlin puhui myös integroitumisen epäonnistumisesta, joka on kasvualustana ääriajatuksille. Sillon puhutaan maahanmuuttopolitiikasta.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

"hyvin nuori "nuoriso" leikkii ISIS:iä. "

Itse muistan leikkineeni mm. salakuljettajaa, natsisotilasta, noidanmetsästäjää, Neuvostoliiton agenttia ja keskiaikaista pyöveliä. Leikiessämme Robin Hoodia ja Pikku-Johnia yhdessä kaverini kanssa nappasimme kerran kiinni (kuvittelemamme) pahan sheriffin sotilaan, jolta kiristimme tietoja käristämällä tätä (mielikuvitus) nuotion yläpuolella köydestä roikkumassa. Mitä me tästä opimme? V: Emme yhtään mitään.

Lasten leikeistä ei voi vetää muita johtopäätöksiä kuin sen, että he leikkivät asioita joita ovat aikuisilta kuulleet tai televisiosta nähneet. ISIS on ajankohtainen asia, jota varmasti seurataan varsinkin muslimiyhteisössä vielä meitä muitakin tarkemmin.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Tuo lasten leikki oli minusta aivan sivujuonne Sahlinin haastattelussa. Tärkein pointti oli se, että pelätään rasistiksi leimautumisen vuoksi puhua tietyn uskonnon ongelmakohdista.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Kansalaisaloite ISIStä leikkivien lasten karkoittamiseksi saatava heti!

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys Vastaus kommenttiin #52
Mauri Skön

Onkohan Suomessa lapset leikkineet punikkia ja lahtaria?

Niko Sillanpää

"Antti Mikkola", hassua, miten niillä lasten leikeillä onkin sitten yht'äkkiä valtava merkitys ja niitä pitää säädellä, jos leikki on "sukupuolittunut" (= poika ei leiki prinsessaleikkejä, vaan autoja ja aseita) tai vanhassa pihaleikissä sanotaan "kuka pelkää mustaa miestä?".

Ai niin, mutta sehän on se tuttu Täysin Eri Asia.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Niko. En ymmärrä yhtään mistä puhut?

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #62

Nvm. Kommentti ei ollut varsinaisesti sinulle, mutta jouduin käyttämään nimimerkkiäsi viitteenä liittääkseni kontekstin.

Toimituksen poiminnat