esaniemi0 Meidän kaikkien yhteinen tavoite on onnistunut maahanmuutto. Suomessa lienee n. 5,5 miljoonaa mielipidetä vastaanottokyvystämme, tässä yksi.

Sisäministeriö pyytää kuntia varautumaan 80 000 turvapaikanhakijan tuloon

Sisäministeriö pyytää kuntia etsimään 80 000 majoituspaikkaa turvapaikanhakijoiden tuloa varten.  Näistä halutaan myös tehdä sopimukset ELY-keskusten kanssa kertoo Kuntalehti.

 

Huomenna keskiviikkona EU-komissio  pyrkii aktivoimaan hätilan, jonka varjolla EU-jäsenmaat Iso-Britanniaa, Tanskaa ja Irlantia lukuunottamatta pakotettaisiin taakanjakoon ja mm. Suomi luopuisi kansallisesta itsemääräämisoikeudesta maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikassa. 

 

EU-komissio pyrkii jalka oven väliin taktiikalla saamaan jäsenmaat suostumaan taakanjakoon 40 000 turvapaikanhakijan osalta. Tämän jälkeen taakanjako tarkoittaa EU-komission tavoittetta eli kaikkien turvapaikanhakijoiden sekä x määrän kiintiöpakolaisten taakanjakoon.  Komission puhui aiemmin 20 000:sta, nyt 40 000:sta koska sellainen Troijan hevonen on helpompi saada läpi kuin esim. viime vuoden turvapaikanhakijat 626 000.  Turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa sitä mukaa kun toivotamme väkeä tervetulleeksi ja mitä enemmän "pelastusoperaatioita" on.

 

Media puhuu mielellään pakolaisista antaakseen väärän kuvan laittomista rajanylittäjistä tai turvapaikanhakijoista, jotta hyväntahtoisuuttamme hyväksikäyttämällä suostuisimme taakanjakoon. Pakolainen on siis henkilö, jolle on myönnetty pakolaisasema ja Välimerellä seilaavilla ei ole sellaista ja sen takia osa näistä hakee kiinnijäätyään turvapaikkaa. Pakolaisille on lähtömaiden läheisyydessä pakolaisleirejä, joten kovin kauaksi ei tarvitse lähtiä suojelua saadakseen. 

 

Kuten Ruotsissa, niin vain turvapaikanhakijoiden määrällä on väliä, ei seurauksilla kuten olemme perinteisesti yrittäneet ratkoa ongelmia.

 

Välimeren tilanteeseen on jo helppo ratkaisu olemassa ja se on turvapaikanhakijoiden palauttaminen pakolaisleireille, joista voi normaaliin tapaan hakeutua kiintiöpakolaisiksi mikäli suojelu ei onnistuisi leireillä. Tämä lopettaisi hukkumiset muutamassa päivässä tai viikossa, mutta kyse on siitä halutaanko hukkumiset lopettaa vai ei. 

 

 

"Kunnilta varautumissuunnitelmat isoon pakolaismäärään

....

Kunnat ovat puolestaan saaneet toukokuun alussa sisäministeriön ja ELY-keskusten pyynnön tehdä suunnitelmat miten ne varautuvat pakolaisten laajamittaiseen maahantuloon.

Ministeriön maahanmuutto-osasto on pyytänyt ELY-keskuksia aloittamaan valmistelun alueellisten yhteistyöryhmien asettamiseksi maahanmuuttoon varautumiseksi.

...

Kuntia pyydetään nyt tekemään touko-kesäkuun aikana, viimeistään elokuussa aiesopimukset siltä varalta, että Suomessa alkaa laajamittainen maahanmuutto. Maahantulon ja pakolaisten sijoittamisen järjestelyn organisoinnissa on tarvittaessa mukana koko viranomaiskenttä: kuntien ohella sisäministeriö, ELY-keskukset, poliisi, puolustusvoimat sekä järjestöjä, muun muassa SPR.

Koulut ja hallit
majoituskäyttöön

Kunnissa varautuminen merkitsee konkreettisten majoitustilojen etsimistä. Tehtävänä on laatia esitys sekä aikataulu aiesopimusten mukaisesti mahdollisista perustettavista järjestely- tai vastaanottokeskuksista. Niiden tilojen osalta, joista ei tehdä aiesopimuksia, laaditaan erillinen käyttöönottojärjestys.

Kunnissa pakolaisten järjestely- ja vastaanottokeskuksina voivat toimia esimerkiksi urheiluhallit ja osa kouluista.

Kunnille esitetään varautumissuunnitelmassa, että ne solmivat pakolaisten vastaanotosta aiesopimuksen ELY-keskuksen kanssa. Uudellamaalla ELY-keskuksen tavoitteena on 11 400 majoituspaikkaa.

Sisäministeriön ohjeen mukaan laajamittaisen maahantulon varautumisessa majoituspaikkatavoite kaikkien ELY-keskusten alueella on yhteensä 80 000.

http://kuntalehti.fi/kuntauutiset/sote/kunnilta-varautumissuunnitelmat-i...

 

13:14 Edit: typo

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Jouni Nordman

Eiköhän olisi parenpi mennä arkistoon ja etsiä sieltä pika-asutustila asetuksesta, jolloin näille tulijoille määrätään minne joutuvat. Jolloin voidaan pohjoisen itärajan asutuksesta tyhjiä alueita täyttä. Sillä otetaan vastaan, mutta määrätään minne, eli ei samanlaiseksi peleissä kuin ruotsalaiset aleta.☺

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onko uudesta kuntalaista poistettu kuntien itsemääräämisoikeus ja itsenäinen päätöksenteko ?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Varautuminen erilaisiin skenarioihin onkin viisautta vaikka niiden toteutuminen olisi epätodennäköistä. Ikävää ja vastuutonta olisi jos erilaisia suunnitelmia ei olisi tehty.

On helppo kuvitella kauhuskenario jossa itänaapurissa alkaa yhteiskuntarakenteet tutista. Tai jos velivenäläinen päättäisi meillä kansanäänestyttää vihreiden miesten turvaamana Itä-Suomen liittämisestä naapuriin. 80 000 pakolaista taitaisi olla riitämätön luku, olipa sitten ulkoisia tai sisäisiä.

Kaikkein eniten pitää ihmetellä kenen etu olisi sellainen tilanne jossa erilaisia kriisejä varten ei ennakkosuunnittelua ja laskelmia tehtäisi, jos kerran blogisti jo sellaistakin paheksuu.

Esa Niemi

Ei tuossa kovin montaa skenariota esitetä, lähinnä vain varautumista EU-komission taakanjakoon pakottamiseen, jossa Suomi luopuu kansallisesta itsemääräämisoikeudesta maahanmuuttopolitiikassa ja komissio määrää paljonko tänne tulee väkeä.

Pakolaisiahan nämä eivät ole ellei kyse ole lisäksi kiintiöpakolaisten taakanjaosta, harva turvapaikanhakijakaan saa pakolaisasemaa Suomessa kun perusteltua vainoa tai uhkaa ei ole taustalla.

Ei tuossa tehty mitään suunnitelmaa Itä-Suomen evakuoitia varten, se on hatusta vetämääsi tarinointia.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Hatusta vetämäsi luku oli tuo 80 000 ja vielä vastenmielisempi temppu on väittää eu-komission meiltä sellaista määrää vaativan saati pakottavan. Oikea ja suositeltu uku on 700.
Niinhän kirjoituksesi perustana olevassa linkissä sanotaan. Hieman herää kysymys miksi tuo luku piti nyt sitten täysin temmata tuulesta.

Suomella on muuten itsemääräämisoikeuden perusteella mahdollisuus ja vapaus ottaa vastaan paljon suurempia pakolaismääriä. Eihän Ruotsia tai Saksaakaan kukaan pakota vaan se on sirä kansallista päätösvaltaa jota aina kuulee hehkutettavan.

80 000 on täysin käsittämätön luku. Todennäköisintä sellainen olisi itärajan suunnasta eikä meiltä silloin lupia kysellä, olipa kyseessä ulkoiset tai sisäiset pakolaiset.

Esa Niemi

Lue tuosta Kuntalehdestä ja kerro omin sanoin mille määrälle ihmisiä Sisäministeriö haluaa varata majoituksen? Kerro mikä siinä on hatusta vetämistä?

"Sisäministeriön ohjeen mukaan laajamittaisen maahantulon varautumisessa majoituspaikkatavoite kaikkien ELY-keskusten alueella on yhteensä 80 000."

EU-komissio on avoimesti ilmaissut halunsa sijoittaa kaikki EU:n alueelle tulevat turvapaikanhakijat, humanitaarisen viisumin saaneet ja x määrän kiintiöpakolaisia. Junckerin esittämät seikat ovat julkisuudessa tunnettua tietoa. Tarkoitus on toki aloittaa tuolla 40 000, jolla on helpompi pakottaa EU-jäsenvaltiot suostumaan taakanjakoon kuin viime vuoden lukujen 626 000 turvapaikanhakijan avulla.

Kerro tarkemmin mikä luku olisi "tuulesta temmattu", tämä ei kirjoituksestasi selviä?

Taakanjaon perusajatus on, että EU-komissio määrää kiintiöt ja tämän jälkeen ei ole kansallista itsemääräämisoikeutta. En tiedä miksi puhut pakolaisista kun kyse on turvapaikanhakijoista, et vain ehkä tunne aihetta niin paljoa. Suomi voi ottaa kyllä enemmän maahanmuuttoa jos näin haluaa, mutta turvapaikanhakijoita tai kiintiöpakolaisia ei saa ottaa vähempää esim. yhteiskuntarauhan järkkymisen perusteella.

80 000 on käsittämätön määrä, mutta maailmanpelastajille määrät ovat tärkeämpiä kuin seuraukset, aivan kuten Ruotsissakin. Suomen kohdalla see tarkoittaisi hyvinvointivaltion rahoituspohjan romahtamista, sekää Suomen ja Euroopan ajamista epävakauteen. Putinille tilanne on herkullinen kun katselee sivusta Euroopan itsetuhoisuutta. Putinia on vaikea pysäyttää jos tämä haaveilee esim. suur-Venäjän rajojen palauttamista tms. kun Eurooppa ajautuu epävakauden/sisällissodan partaalle.

Artikkelissa puhutaan juuri EU:n taakanjaosta eikä Itä-Suomen evakuoimisesta. Itä-Suomella on oma osuus tuosta 80 000 majoituspaikasta. Hatusta vetämäsi artikkelin tekstiä "todennäköisempi" teoria ei saa tukea mistään konkreettisesta.

Huomioi sellainen seikka ettei kukaan puhu tämän olevan perustuslain vastaista kuten PS:n maahanmuutto-ohjelman hajasijoittamisen väitettiin taas olevan perustuslain vastainen. Joko kyse on kaksoisstandardeista tai sitten kuntapaikat ja Sisäministeriön suunnitelmakin ovat perustuslain vastainen.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Jotenkin vain unohdit tämän kohdan:

"Suomen suositellaan ottavan vastaan arviolta 700 uutta turvapaikanhakijaa. EU-komissio antaa keskiviikkona suosituksensa pakolaistaakan jakamisesta nykyistä tasaisemmin jäsenmaiden kesken."

80.000 on oikeastaan vain pelkkä teoreettinen skenaario joka ei perustu mihinkään realistiseen. Valitsemalla vain puolet artikkelista, valitsit myös esitettäväksi puolitotuuden. Aito suositus unohtui, ja tilalle jäi pelkkä mahdollisten majoitustilojen luettelointi (mitään muuta tuo 80.000 ei oikeastaan merkitse).

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #46

Marko, kerrotko mikä tuossa unohtui? EU-komissio pyrkii pakottamaan pakollisen taakanjaon voimaan, jossa kansallinen itsemääräämisoikeus siirretään EU:lle. Taakanjaon seurauksilla yhteiskuntarauhaan tai hyvinvointivaltion rahoitukselle ei ole väliä. Lehden sananvalinta voi olla rauhoitteleva ja poliittinen koska EU-komission toimivaltuudet eivät rajoitu suosituksiin, vaan kuten tunnustettua, niin komissio pyrkii pakottamiseen tässä asiassa.

80 000 majoituspaikkaa täytyy löytyä ja on Sisäministeriön tavoite, eikö se ole melko realistista? 80 000 majoituspaikan taustalla ei ole tavoitetta 20,50 tai 70 tuhatta majoituspaikkaa, vaan 80 tuhatta. Me emme tiedä mihin laskemalmaan tämä perustuu, mutta varaudumme tarjoamaan 80 000 majoituspaikkaa tarvittaessa.

700 ei ole turvapaikanhakijoiden taakanjaon yläraja eikä sellaista esitetäkään, että olisi ylärajaa, miksi et kerro sitä?

Miksi sinä jätät huomioimatta EU-komission tunnetun esityksen julistaa hätätila ja aktivoida taakanjako koskemaan kaikkia turvapaikanhakijoita (viime vuonna 626 000 henkilöä), loppuvuodesta pysyvästi tarkottaen kansallisen itsemääräämisoikeuden luovuttamista EU:lle?

Miksi jätät kertomatta EU-komission pyrkimyksestä kiintiöpakolaisten taakanjakoon tai humanitaarisiin viisumeihin, jotka voivat koskettaa esim. 54 miljoonaa ihmistä Syyriassa ja Irakissa, tai toista sataa miljoonaa ihmistä kuten arabikevään aikana tai tämän hetkisissä konfliktimaissa on väestöä?

Tiina Valtonen

Kuulu Tomi. Lakkaa nyt sääkin kirjoittelemasta. Kunnet kerran ajattele.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Niinkuin itse antamassasi linkissä suomeksi sanotaan:

'EU-komissio voi antaa pakolaisten vastaanottamisesta suosituksia, ei määrätä jäsenvaltioita toimenpiteisiin'

Voitko nyt ystävällisesti kertoa mihin viittaa mainintasi komission suorittamasta pakottamisesta. Lähteineen, kiitos. Jotain konkreettista pitäisi olla antaa että edes joku uskottavuus säilyisi.

Ja samassa lähteessä puhutaan edelleen suosituksesta ottaa vastaan nuo muutama hassu sata.
Jos maamme taas varautuu vastaanottamaan tuota suurempia pakolaismääriä ihan ilman suositusta komissiolta niin kyllä siinä kartoitetaan mahdollisuuksia ottaa vastaan pakolaisia vähän kaikista ilmansuunnista, myös sisäisiä.
Onkos käynyt mielessä että maailmantilanne rajoillamme on hieman kireähkö. Se on aivan helkkarin hyvä että ikäviinkin vaihtoehtoihin varaudutaan ettei sitten olla housut kintussa jos huonosti käy. Siitä iso kiitos viranomaisille.

Esa Niemi

Tuossahan annetaan valtuudet taakanjakoon ja olennaisinta tässä on hätätilan aktivointi, jolla taakanjako saadaan koskemaan kaikkia turvapaikanhakijoita.

Rajoillamme ei ole kireää tilannetta ja elämä Venäjällä on venäläisittäin rauhallista. Suomalaiset käyvät ostamassa halpaa polttoainetta, venäläiset käyvät ostamassa länsimaisia ruokia Suomesta. Sinä näet pakolaisaseman saaneita sekä evakkoja Venäjän rajoilla, miten se liittyy artikkeliin, jossa EU:n kaavaileman taakanjaon johdosta täytyy etsiä 80 000 majoituspaikkaa, myös Itä-Suomesta?

Tiedät varmasti mistä taakanjaossa on kyse. Jos et tiedä aiheesta sen vertaa, josta käyt keskustelua, niin tässä jokunen viite, ole hyvä.

"Suomen uusi hallitus ei halua turvapaikanhakijoiden EU:n sisäisiä siirtoja pakollisiksi unionin jäsenmaille. EU-komissio ilmoitti keskiviikkona, että se aikoo antaa tällaisesta järjestelystä esityksen toukokuun lopussa.

"Sen täytyy perustua jäsenvaltioiden vapaaehtoisuuteen", sanoi hallitusneuvotteluihin osallistunut kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb."

http://www.hs.fi/kotimaa/a1431492774379

"Every country within the EU could be forced to accept a quota of refugees under highly controversial plans to be unveiled by Brussels this week.

Britain said it would refuse to accept the proposal by the European Commission to share the refugees and asylum seekers – who have arrived in their thousands in southern Italy in recent months – among the EU’s 28 member states.

The plan, driven by Jean-Claude Juncker, head of the European Commission, is “practically seen as a declaration of war”, one senior EU official said."

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/immigration...

"Juncker’s plans are set to include the distribution of 20,000 refugees and asylum seekers throughout the EU. Exact numbers will be calculated according to each specific country’s population, GDP and levels of unemployment.

The plans have already sparked criticism from EU members, who feel the decision to accept refugees should be voluntary.

Home Secretary Theresa May said last week that “any decisions [on asylum] should be on a voluntary basis.”

“Many will have paid organized crime groups to get them through [the Mediterranean].”

“If we are really going to stop the people putting their lives in danger by crossing the Med, we need to stop them starting their journey in the first place,” she added."

http://rt.com/uk/257421-britain-take-mediterranean...

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

STM on julkaissut varautumissuunnitelmaa koskien pandemiaa ja tätä pidetään ajan tasalla. Ei ole tällä hetkellä nähtävissä mitään konkreettista uhkaa mutta viranomaiset ovat silti varautuneet siihen.

http://www.stm.fi/julkaisut/nayta/-/_julkaisu/1810003

Vastaavasti ei ole mitään välitöntä uhkaa että tänne tulisi suuria määriä pakolaisia mutta siitä huolimatta halutaan viranomaistasolla varautua siihen. Asia ei liity mitenkään EU:hun, taakanjakoon tai välimeren tilanteeseen. Jos katsoo Suomen maantieteellistä sijaintia on selvää että suurin uhka (pakolaismäärien kohdalla) tulee idästä. Tilanne idässä on epävakaata vaikka ei mitään konkreettista uhkaa ei ole ja toivottavasti ei tulekaan.

EU:n kaavailema taakanjakopolitiikka taas toisi muutama sata pakolaista lisää Suomeen jos Suomen kansanedustajat suostuvat siihen.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #12

Artikkelissa mainittu EU-komission ehdotus taakanjaosta on varsin konkreettinen asia ja tämän takia on päädytty, että majoituspaikka tulee löytyä 80 000 henkilölle. 80 000 majoituspaikkaa on jonkin laskelman tulos.

Eiköhän tuo EU-komission ehdotus turvapaikanhakijoiden ja kiintiöpakolaisten jakamiseksi ole varsin välitön uhka ja huomenna komissio pyrkii ilmeisesti julistamaan hätätilan, jolla taakanjako saadaan aktivoitua. Sinulle se on varmasti upea juttu mikäli haluat ettei lapsillesi jää hyvinvointivaltion turvaverkkoja.

Idästä ei näytä tulevan tällä hetkellä kuin yksittäisiä tapauksia eikä majoituspaikkoja etsittäisi idästä mikäli jokin uhkaisi idästä.

Artikkelissa kerrotaan yksiselitteisesi 80 000 majoituspaikasta ja EU:n kaavailemasta taakanjaosta. Denialismin taso on vajoamassa entistä alemmaksi.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren Vastaus kommenttiin #19

Sekoitat asioita. Siinä puhuttiin EU:n taakanjaosta (ja mainittiin että tulisi 700 turvapaikanhakijaa) ja toisaalta varautumissuunnitelmasta joka ei liity taas EU:hun mitenkään.

Aikamoista puppua yhdistää nämä kaksi asiaa ja väittää että EU vaatisi että tänne tulisi 80 000 maahanmuuttajaa.

Tuo varautumissuunnitelma on määriteltyä laissa:
"Sisäasiainministeriö voi määrätä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen sopimaan varautumissuunnitelman laatimisesta kunnan kanssa joukkopaon vuoksi Suomeen saapuvan suuren henkilömäärän vastaanoton järjestämiseksi. Varautumissuunnitelma laaditaan aiesopimuksen muotoon."

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2009/20091420

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #21

Bodil, kiellät ja myönnät asiayhteyden yhdessä ja samassa lauseessa.

Missä minä väitän EU:n vaativan tänne tulevan 80 000 maahanmuuttajaa? Voin kommentoida vain siltä osin kuin olen kirjoittanut.

Taakanjakoa on ajettu jo 1990-luvulta lähtien ja mm. Lissabonin sopimus + tätä seuranneet direktiivit velvoittaa varautumaan taakanjakoon lainsäädännössä. Nyt siihen sitten varaudutaan ja majoitus tulee löytyä 80 000 turvapaikanhakijalle/kiintiöpakolaiselle.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren Vastaus kommenttiin #25

Ei tässä varauduta mihimkään taakanjakosuunnitelmiin (toisi joitain satoja pakolaisia/turvapaikanhakijaa) vaan siihen jos maailma muuttuisi (sodan tms takia) siten että tulisi paljon pakolaisia. Samalla tavalla kun varaudutaan panepidemioiden , suuronnettomuuksien tai ydinonnettomuuksien varalle. Normaalia kriisinhallintaa joka ei liity eu:hun mitenkään.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #27

Bodil, juurihan komissio esittää taakanjaon aloittamista, tässä vielä yksityiskohtaisempi suunnitelma saattaa taakanjako pysyväksi vuoden loppuun mennessä ts. päätäntävallan täysinäinen siirtäminen Suomelta EU-komissiolle.

Huomaa viimeisessä kappaleessa, että kyseen piti olla 20 000 turvapaikanhakijaa, mutta se nousi kahdessa viikossa 40 000. Näin sitä hilataan pikku hiljaa ylöspäin, jotta kaikki voidaan pakottaa taakanjakoon ja Suomi luopuu kansallisesta päätäntävallasta maahanmuuttopolitiikassa. Maahanmuuttopolitiikan seurauksilla ei ole väliä kuten ei Ruotsissakaan.

"ehdottaa ensimmäistä kertaa SEUT-sopimuksen 78 artiklan 3 kohdassa tarkoitetun hätätilannejärjestelmän aktivointia äkillisen siirtolaistulvan kohteeksi joutuneiden jäsenvaltioiden auttamiseksi.

Komissio tekee toukokuun loppuun mennessä ehdotuksen tilapäisestä mekanismista, jonka avulla kansainvälisen suojelun tarpeessa selvästi olevat henkilöt voidaan sijoittaa EU:n sisällä. Vuoden 2015 loppuun mennessä tehdään ehdotus pysyvästä EU-järjestelmästä suurten tulijamäärien uudelleensijoittamiseksi hätätilanteissa;

"ehdottaa toukokuun loppuun mennessä EU:n laajuista uudelleensijoittamisjärjestelmää, jonka puitteissa 20 000:lle kansainvälisen suojelun tarpeessa selvästi olevalle hätäsiirtolaisille tarjotaan paikka jossakin jäsenvaltiossa ja jolle myönnettäisiin 50 miljoonan euron lisärahoitus vuosina 2015 ja 2016"

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-4956_fi...

Tiina Valtonen Vastaus kommenttiin #12

Lue Bodil mitä kirjoitat. Toivottavasti et ole missään vastuullisessa asemassa.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Onhan meillä valinnat omissa käsissämme: voimmme joko itse vetäytyä reservaatteihin, tai voimme antaa tulijoiden työntää meidät sellaisiin :o)

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

On sitten sekoitettu kaksi asiaa ja tuotu esiin niitä omia juttuja. Taitavasti leikkaamalla lähdettä voi saada kuvan että EU olisi tuomassa tänne 80 000 pakolaista.

Siinä artikkelissa puhutaan kahdesta asiasta. Mahdollisesti ns taakanjaosta ja toisaalta siitä että sisäasiainministeriö valmistelee varautumissuunnitelmaa poikkeustilanteita varten.

Taakanjaosta sanotaan näin:

"Taakanjaossa EU-komission suositus Suomen lisämääräksi olisi muutamia satoja, ehkä 700, Rainio sanoi.

EU-komissio voi antaa pakolaisten vastaanottamisesta suosituksia, ei määrätä jäsenvaltioita toimenpiteisiin.
...
Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen ei halua dramatisoida sitä, jos pakolaisia tulee Suomeen muutama sata lisää. Nyt esillä olleen 700:n sijasta on puhuttu myös 300 uudesta pakolaisesta.
"

Kyse siis muutamista sadasta pakolaisesta ja Suomella on täysi valinnanvapaus asiassa.

Varautumissuunnitelmasta sanotaan taas näin:
"Kuntia pyydetään nyt tekemään touko-kesäkuun aikana, viimeistään elokuussa aiesopimukset siltä varalta, että Suomessa alkaa laajamittainen maahanmuutto. Maahantulon ja pakolaisten sijoittamisen järjestelyn organisoinnissa on tarvittaessa mukana koko viranomaiskenttä: kuntien ohella sisäministeriö, ELY-keskukset, poliisi, puolustusvoimat sekä järjestöjä, muun muassa SPR."

Kyseinen suunnitelma ei liity EU:hun tai taakanjakoon mitenkään vaan kyseessä on miten menetellä poikkeustilanteessa. Taustalla on erityisesti huoli itänaapurin tilanteesta. Jos Venäjällä syntyy laajamittainen sota tai aseellinen konflikti on selvää että tänne voi tulla isojakin pakolisvirtoja.

Varautumissuunnitelmia on mm tehty epidemioiden leviämisestä, ydinonnettomuuksista ja vastaavista poikkeusolosuhteista.

https://www.punainenristi.fi/tutustu-punaiseen-ris...

Esa Niemi

Bodil, en väitä missään, että tänne tuotaisiin pakolaisaseman saaneita, tämä koskee lähinnä turvapaikanhakijoiden taakanjakoa, vaikka komissio on sittemmin ehdottanut myös kiintiöpakolaisten taakanjakoakin. Pakolaisiahan meille tulee äärimmäisen vähän, ja lähes kaikki turvapaikanhakijat todetaan ei-pakolaisiksi. Vuosien 2000-2013 välillä 45245 henkilöä haki turvapaikkaa ja vain 1845 todettiin pakolaiseksi, loput reilu 44 000 todettiin turvapaikkahakemuksen perusteella ei-pakolaiseksi.

Esität usein syytöksen "omien juttujen tuomisesta, mutta kun asiaa kysyy sinulta, niin vaikenet ja katoat keskustelusta syytöksien kanssa, tiedä sitten mistä milloinkin on kyse. Olet kuitenkin tervetullut kertomaan jos jotain "omaa" tuotaisiin, mutta pelisäännöt ovat selvät ja sen täytyy olla jotain konkreettista.

EU-komission suuntelmat sisältävät KAIKKIEN turvapaikanhakijoiden jakamisen EU-jäsenmaiden kesken pl. UK, Irlanti, Tanska. Kreikan, Italian ja Espanjan halukkuus lienee myös varsin alhainen. Taakanjakoa ei ole rajoitettu loppumaan 40 000 tai Suomelle pakotettavaa 700 henkilöön. Tärkeintä komissiolle on saada nimet alle ja hätätila julistettua, jonka jälkeen komissio vahvistaa kiintiöt ja määrät taakanjakoavainten mukaisesti.

Juurihan tuossa artikkelissakin valoitetaan, että liittyy meneillään olevaen EU:n tilanteeseen. Varsin lyhytnäköistä mennä kiistämään. Mistä sinäkin revit Venäjän "laajamittaisen sodan", se ei kirjoituksestasi selviä. Osa 80 000 majoituspaikasta sijoittuu Itä-Suomeen, joten hatusta vedetty teoria ei ole kovin kestävällä pohjalla kun taas artikkeli kytkeytyy vahvasti EU:n taakanjakosuunnitelmaan.

Tiina Valtonen

Voi Jeesus että olet tyhmä. Lue nyt itekin mitä kirjoitat. Pääministeri kutsui 1000 pakolaista / päivä suomeen.

Tiina Valtonen

Ei luoja mitä skeidaa, Bodil !

Juha Kuittinen

Sisäministeriö pyytää kuntia varautumaan 80 000 turvapaikanhakijan tuloon (Blogin otsikko).

"Sisäministeriön ohjeen mukaan laajamittaisen maahantulon varautumisessa majoituspaikkatavoite kaikkien ELY-keskusten alueella on yhteensä 80 000."

http://kuntalehti.fi/kuntauutiset/sote/kunnilta-va...

En saanut kuvaa, että tänne olisi 80000 turvapaikanhakijaa tulossa.

Esa Niemi

Juha, vaikka et saa kuvaa, että tänne olisi tulossa 80 000 turvapaikanhakijaa, niin tästä huolimatta Sisäministeriö pyytää kuntia varautumaan 80 000 turvapaikanhakijan tuloon ja etsimään 80 000 majoituspaikkaa tälläistä tilannetta varten.

Tiina Valtonen

Esa, kirjoitit asiaa. Pisteet sinulle. Fiksu mies.

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma

Eu komission pyynnöille ja suosituksille ei pidä suostua.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kommenttisi, ja koko Esan blogi, pitää sisällään myös sen ikävän vaihtoehdon ettei seuraavien alueluovutusten karkottamia evakoitakaan sitten päästetä. No onneksi muut maat ymmärtävät sotapakolaisten hädän.

Esa Niemi

Tomi:
"Kommenttisi, ja koko Esan blogi, pitää sisällään myös sen ikävän vaihtoehdon ettei seuraavien alueluovutusten karkottamia evakoitakaan sitten päästetä. No onneksi muut maat ymmärtävät sotapakolaisten hädän."

Niin missä tälläinen vaihtoehto?

Mitä ihmeen sotapakolaisia? Harva turvapaikanhakija edes todetaan pakolaiseksi kun perusteltua vainoa tai uhkaa ei ole.

Suomessa vuosien 2000-2013 välillä haki turvapaikkaa 45 245 henkilöä, joista vain 1845 todettiin pakolaiseksi, loput olivat sitten ei-pakolaisia.

Nämä "sotapakolaisesi" ovat varsin tarkkoja mihin menevät, mikä tahansa paikka ei kelpaa kun ei edes pakolaisleiritkään kelpaa ja näillä on varaa maksella tuhansia euroja matkoistaan sinne minne haluavat.

"Hundreds of rescued Syrian refugees refuse to leave cruise ship which saved them from certain death as they demand to be taken to Italy instead of Cyprus"

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2770525/Th...

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma

Järjetöntä haalia elätettäviä muihin maihin kasvattamaan sosiaali menoja. Kyllä ne panokset pitää kohdentaa ongelma maihin olojen parantamisiin.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #22

Maailmanpelastajat eivät ajattele järjellä, vaan mutulla määriä. Ruotsissakin määrät ovat olleet tärkeämpiä kuin seuraukset mm. yhteiskuntarauhan säilyminen.

Kyse on täydellisestä hulluudesta ja itsetuhoisuudesta.

Esa Niemi

Harva suostuukin ja siksi EU-komissio pyrkii pakottamaan julistamalla hätätilan koskien murto-osaa ja aktivoimalla taakanjaon sekä humanitaarisen viisumin käyttöönoton.

Ilkka Huotari

Keskustelussa ei vissiin nyt oikein hahmoteta sitä, että EU-komissio on tekemässä ehdotuksen, josta jäsenmaat äänestävät.

Ehdotuksen läpimenoon riittää määräenemmistö, jota kaikkien mukana olevien (joillain mailla on ilmeisesti poikkeuslupa kieltäytyä koko ehdotuksesta) on sitten noudatettava.

Määräenemmistö lasketaan näin:

- 55% jäsenvaltioista äänestää puolesta – käytännössä tähän tarvitaan 16 jäsenvaltiota 28:sta
- ehdotusta kannattavien jäsenvaltioiden väkiluku on vähintään 65% EU:n kokonaisväestöstä
http://www.consilium.europa.eu/fi/council-eu/votin...

Lisäksi ehdotuksessa on kyse kahdesta asiasta:
- 40 000:n ilmeisesti Italiaan/Kreikkaan tulleiden uudelleensijoituksesta
- jopa yli 300 000:n jo muualle Eurooppaan tulleiden uudelleensijoituksesta

Lähde: http://hbl.fi/nyheter/2015-05-25/756702/700-batfly...

Miksei HS tai YLE kerro näistä? YLE:ltä ala-arvoista toimintaa.

Siis: tuota määräenemmistön päätöstä on siis PAKKO noudattaa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Suomi turvapaikkana on järjetön ajatus. Aito turvapaikanhakija ei yksinkertaisesti pysty tänne tulemaan, eivät rahat riitä.

Maahanmuuttoa ei 800 000 päivittäistyöttömän Suomi tarvitse.

Onelman ydin on, että virkakunta toimii poliittisessa ohjauksessa, poliittista ohjausta suorittaa eduskunta, jonka kansalaiset ovat itse valinneet, eivätkä kansalaiset tosiasiassa ole enää pätkääkään kiinnostuneet eduskunnan toiminnasta.

Eikä eduskunta kansan mielipiteistä, kuten Soinin takinkääntö osoittaa.

Esa Niemi

Pitkälti samaa mieltä, turvapaikanhakijoille on jo pakolaisleirit lähtömaissa tai näiden läheisyydessä, joten nämä eivät hae suojelua paikoista, joissa suojelua on tarjolla.

Ongelmanahan tässä on se, että tätä ei välttämättä pyritä edes ajattelemaan järjellä, vaan ajatus on jokin muu kuin auttaminen. EU on toistaiseksi tehnyt lähinnä toimia, jotka kiihdyttävät liikennettä Välimeren yli.

Ruotsissakaan ei tätä ajatella järjellä, vaan määrinä, vaikka seuraukset olisivat vuodesta toiseen katastrofaalisia.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Eiks perussuomalaiset just ratkaisseet tän ongelman hallitusneuvotteluissa täydellisesti, kun vihdoinkin saatiin tähän maahan hallinnoitu maahanmuuttopolitiikka.

Että ei muuta kun relax ja lopettakaa vouhottaminen, iso-Timppa ja seuraava persusisäministeri hoitavat hommat.

Esa Niemi

Hallitus on sitoutunut pitämään hallitusta maahanmuuttopolitiikasta kiinni. EU-komissio pyrkii taas pakottamaan hallitsemattomaan massamaahanmuuttoon seurauksista välittämättä.

Käyttäjän NikolaiYlirotu kuva
Nikolai Ylirotu

Onko täällä lukutaitoisa? Otsikko oli Kunnilta varautumissuunnitelmat isoon pakolaismäärään.

Näitä pakolaisia voivat olla myös maansisäiset pakolaiset, Luonnonkatastrofin, sodan, pandemian tai muun äkillisen ja vaikuttavuudeltaan suuren syyn takia. Tämä on aivan luonnollist avaltion varautumista oman väestön hyvinvoinnin vuoksi.

Eli
1. ELY-keskuksia pyydetään tekemään kirjaus 80 000 majoituspaikasta ja että
2. Meille ehdotetaan 700 tai jopa 300 lisäturvapaikanhakijan vastaanottamista, ei 80 000. Ja voimme noilllekin hakijoille sanoa ettei kiitos tällä kertaa.

Blogin kirjoittajalle lienee jostain syystä tarve tarjoilla omaa näkemystää ja pelotella lukijoitaan suurella pakolaisvirroilla rajan takaa. Suosittelen oman järjen käyttöä ja lähdekritiikkiä. Jos vain osaa lukea ja ymmärtää lukemansa.

Esa Niemi

Nikolai, kiitos palautteestasi ja kyllä täällä on nimenomaa lukutaitoisia.

Lukutaidosta puheenollen tiedätkö mitä sanat "maahanmuuttaja" tai "maahantulo" tarkoittaa kuten tuossa juuri kerrotaan? Kerrotko miten saat asiayhteyden evakkoihin?

EU-sopimukset taakanjaosta velvoittavat rakentamaan nämä lainsäädäntöön ja nyt kun komissio aikoo julistaa hätätilan, niin tuli kiire. Jostain syystä majoituspaikka tulee löytyä välittömästi 80 000 henkilölle eikä esim. 20 000 henkilölle. Laskelman luvuille on olemassa jokin peruste, vaikka sitä ei haluta kertoa miksi lukuun 80 000 on päädytty. Humanitaarisen viisumien myöntäminen koskettaa taas kymmeniä tai toista sataa miljoonaa ihmistä Afrikassa ja Lähi-Idässä riippuen kuinka monet maan asukkaille myönnetään viisumit turvapaikanhakuun.

Poiminin sinua varten vielä nuo kohdat, jotka liittyvät vieläpä EU-komission pyrkimykseen jakaa kaikki turvapaikanhakijat joidenkin EU-jäsenmaiden kesken + x määrä kiintiöpakolaisia + humanitaariset viisumit + kansallisen itsemääräämisoikeuden luovuttamista EU:lle maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikassa. Lukutaitoa korostaakseni kirjoitan isoilla kirjaimilla nämä tietyt sanat, kun lihavointia ei voi tehdä.

"Kunnat ovat puolestaan saaneet toukokuun alussa sisäministeriön ja ELY-keskusten pyynnön tehdä suunnitelmat miten ne varautuvat pakolaisten laajamittaiseen MAAHANTULOON.

Ministeriön MAAHANMUUTTO-osasto on pyytänyt ELY-keskuksia aloittamaan valmistelun alueellisten yhteistyöryhmien asettamiseksi MAAHANMUUTTOON varautumiseksi."

Käyttäjän SauliDrockila kuva
Sauli Drockila

Mä olen suvakki, viherhippivasuri, mutta 80,000 on ihan hitokseen liikaa...

Käyttäjän SamiEtellahti kuva
Sami Etelälahti

Eikö unelma maistukaan? Nythän se toteutuu. #meilläonunelma.

Nopeammin kuin moni osasi toivoakaan. Nyt sopii sitä toivovien vain nauttia kyydistä.

Esa Niemi

Sauli, juuri näin. Määrät ovat järjettöiä eikä sellaisia määriä kyetä hoitamaan onnistuneesti kenenkään kannalta. Historia tulee tuomitsemaan tälläisen politiikan.

Nyt on aika herättää muitakin koska määrät ovat liian suuria ja EU:n pelastusoperaatio vain lisää Eurooppaan pyrkivien määrää viikko viikolta. EU hoitaa laivakuljetukset jo mm. ISIS:n puolesta ja ISIS saa rahat tästä ja lisää asiakkaita.

EU pyrkii saamaan taakanjaon ja humanitaarisen viisumin voimaan. Taakanjako tarkoittaa, että Suomi luovuttaa päätäntävallan maahanmuutosta EU:n komissiolle. Humanitaarinen viisumi oikeuttaa esim. syyrialaiset ja irakilaiset matkustamaan EU:n alueelle hakemaan turvapaikkaa. Syyrialaisia ja irakilaisia on 55 miljoonaa ja kaikki olisivat oikeutettuja tulemaan EU:n alueelle ilman, että voimme palauttaa ketään takaisin.

Arabikevään aikana tätä yritettiin saamaan voimaan Pohjois-Afrikan osalta, joka olisi oikeuttanut 100 miljoonaa ihmistä matkustamaan EU:n alueelle hakemaan turvapaikkaa. EU:n maahanmuuttokomissaari Cecilia Malmström harmitteli taannoin, että tämä upea mahdollisuus jätettiin käyttämättä ja olisimme saanut paljon uusia eurooppalaisia. Näissä ei ole enää mitään suhteellisuudentajua eikä hallittu politiikka ole näissä tavoite, vaan määrät.

Hyvinvointivaltion toimintakyky heikkenee nettosaajien rajun lisäyksen johdosta. Lapsillemme ei jää hyvinvointivaltion turvaverkkoja, vaan lukuisia ison mittakaavan ongelmia.

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

Miltä tuntuu olla oikeassa :P ?

Toimituksen poiminnat