esaniemi0 Meidän kaikkien yhteinen tavoite on onnistunut maahanmuutto. Suomessa lienee n. 5,5 miljoonaa mielipidetä vastaanottokyvystämme, tässä yksi.

Kaikki blogit puheenaiheesta Itä-Eurooppa

Eurooppa sodassa

Eurooppaan on kuluvan vuoden aikana kohdistunut 35 terrori-iskua tai sellaisen yritystä. Niitä on ollut keskimäärin viikon välein. Iskuissa on menehtynyt 72 ihmistä ja yli 430 on saanut vammoja. Vain yksi kuolleista ja 10 vammautuneista ei liittynyt maahanmuuttoon tai islamiin.

Eurooppa on kuitenkin jakaantunut. Ei ole sattuma, että terrori-iskut kohdentuvat Länsi-Euroopan maihin. Ne ovat harjoittaneet avointen ovien politiikkaa ja suosineet monikulttuurisuusideologiaa.

Moninaisuus on kaunista – tietyissä tapauksissa

Suomessa on omaksuttu melkoinen mainstream-linja lähestulkoon kaikessa politiikassa, jota täällä harjoitetaan. Siltikin moninaisuus – siis poikkeaminen mainstreamista – on mielestäni kaunista, ainakin näissä tapauksissa:

 

Euroopan jatkuvat sodat johtuvat harmaan alueen turvallisuusongelmista

Kylmän sodan aikakausi toisen maailmansodan jälkeen vuodesta 1945 oli Euroopalle suurta rauhan aikaa. Euroopassa ei sodittu.

Tuon ajankohdan ainoat sotilaalliset tapahtumat olivat Unkarin kansannousu vuonna 1956 ja Tšekkoslovakian miehitys vuonna 1968 itäblokin sisällä. Unkarin kansannousussa kuolonuhreja arvioidaan olleen 3 500-4 000. Tšekkoslovakian miehityksessä kuolonuhreja arvioidaan olleen vain hieman yli 200.

Turkkilainen maailma kuohuu

Istanbulin kaduilla on kuuma jo huhtikuun alussa. Tunnelma Turkissa on tosin kuumentunut monista muistakin syistä. Aseelliset yhteenotot Armenian ja Azerbaidžanin välillä käynnistyivät jälleen Vuoristo-Karabahissa, kurdien äärijärjestö PKK on jatkanut pommi-iskujen toteuttamista, sadat tuhannet pakolaiset virtaavat Turkin kautta Eurooppaan ja Venäjän media jatkaa laajamittaista Turkin mustamaalauskampanjaa. Mustafa Kemal Atatürkia fanittava majoittajani Istanbulissa on myös peloissaan siitä, mihin suuntaan Recep Tayyip Erdoğanin hallitus vie tällä hetkellä Turkkia.

Eurasianismi - Venäjän moderni valtaideologia?

Venäjällä ei pitäisi perustuslakinsa mukaan olla minkäänlaista virallista ideologiaa. Useiden tutkijoiden mukaan presidentti Vladimir Putinin politiikkaa ei myöskään ohjaa mikään varsinainen aatesuuntaus. Jokainen Venäjän mediaa ja Putinin puheita seurannut ei ole voinut jättää kuitenkaan havaitsematta, että vahva länsivastainen retoriikka on vahvistunut venäläisessä yhteiskunnassa koko 2010-luvun ajan.

Joulutunnelmaa Ukrainassa

On kulunut noin puolitoista vuotta siitä, kun matkustin ensi kertaa Ukrainaan. Itä-Ukrainassa käytiin tuolloin rajuja taisteluita, malesialaiskoneen tippumisesta oli kulunut vain viikko, ja koko maata koettelivat polttavat helteet. Matkattuani nyt joulukuiseen Ukrainaan opiskelukaupungistani Minskistä, havaitsin maassa monenlaisia muutoksia.

Vaalitarkkailua Valko-Venäjällä

Aleksandr Lukašenko voitti Valko-Venäjän sunnuntaiset vaalit odotusten mukaisesti. Toimin vaalitarkkailijan henkilökohtaisena tulkkina vaalipäivän ajan ja seurasin äänestystä ensin yhdessä valkovenäläisessä maalaiskylässä ja myöhemmin yhdellä Minskin keskustassa sijaitsevista äänestyspisteistä. Minskin pääkadulla järjestettiin illalla myös muutaman sadan hengen mielenosoitus, jota seurasin turvallisen välimatkan päästä.

Vaalitunnelmaa Valko-Venäjällä

Valko-Venäjällä järjestetään presidentinvaalit 11. lokakuuta 2015. Vaikka vaaleista uutisointi on jäänyt melko vähäiseksi kansainvälisessä mediassa, on tulevasta sunnuntaista tullut jo päivittäinen puheenaihe Valko-Venäjällä. Olen seurannut Minskissä maan poliittista ilmapiiriä syyskuun alusta lähtien ja tavannut yhden ehdokkaista henkilökohtaisesti, minkä lisäksi blogini Uuden Suomen Vapaavuorossa on käsitellyt Valko-Venäjän arkea suomalaisen vaihto-opiskelijan näkökulmasta.

Pakolaiskysymys jakaa EU:ta - Suomi Itä-Euroopan unioniin?

Usein esitetään kaksi vaihtoehtoa EU:lle: joko sitä kehitetään kohti liittovaltiota tai se hajotetaan. Harvempi tulee ajatelleeksi välivaihtoehtoa - EU voisi vain nätisti jakautua kahtia. 

Ajatuksia kotiinpaluusta

Suomalainen yhteiskunta osoittautuu hyvin omalaatuiseksi ja mielenkiintoiseksi ympäristöksi pitkältä matkalta palaavalle yksilölle. Palasin kuluneella viikolla Suomeen noin kolmen kuukauden poissaolon jälkeen, vietettyäni ensin 2,5 kuukautta opintojeni parissa Venäjällä, ja reppureissattuani viime viikot Ukrainan, Puolan ja Baltian maiden lävitse.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä