esaniemi0 Meidän kaikkien yhteinen tavoite on onnistunut maahanmuutto. Suomessa lienee n. 5,5 miljoonaa mielipidetä vastaanottokyvystämme, tässä yksi.

Kaikki blogit puheenaiheesta Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus

Sote vaatii dataa – mutta millä ehdoilla?

Sanotaan, että data on 2000-luvulle sitä mitä öljy oli 1900-luvulle: koko maailmaa muovaava mullistus, jonka varaan yritykset ja innovaatiot rakentuvat.

Terveisiä Perussuomalaisten puolueneuvostosta

Perussuomalaisten puolueneuvoston kokous pidettiin Lahden messukeskuksessa 1.9.2018. Paikalla oli noin 700 perussuomalaista ympäri Suomen ja tupa oli niin sanotusti täynnä. Vielä muutama kuukausi sitten jotkin tahot väittivät tämän puolueen hajonneen. Kieltämättä tämä muisto sai aikaan pienen hymyn huulille, kun katselin satapäistä perussuomalaista joukkoa  kokouspaikalla.

Miksi sote-uudistusta tulisi kannattaa?

Tällä hetkellä sote-uudistuksen osalta odotetaan enää saadaanko se äänestettyä eduskunnasta valmiiksi ennen heinäkuuta, joka on hallituksen asettama takaraja. Muussa tapauksessa valmistelutyö jatkuu pitkälle syksyyn ja maakuntavaalit siirtyy kevääseen 2019. Mikäli uudistusta ei saada aikataulussa valmiiksi jatkuu hirveä lobbaaminen äänestäjistä puolesta ja vastaan. Hallituksen siimat on jo vesillä, kun he yrittävät saada oppositiosta kannattajia uudistukselle ja samaan aikaan oppositiopuolueet vikittelee hallituspuolueiden jäseniä äänestämään hallituksen esitystä vastaan.

Kenen valinnanvapautta?

Sipilän hallituksen esitys asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveyspalveluissa on julkaistu. Tulevaisuudessa kaikki palveluntuottajat laitetaan samalle viivalle, eli julkiset palvelut pakkoyhtiöitetään ja sote-markkinat vapautetaan kilpailulle. Ihmisille tulee kotiin jonkinlainen luettelo tai kuvasto, josta saa valita haluamansa palveluntuottajan, eli niin sanotun sote-keskuksen.

Ei auta itku sote-markkinoilla

Hallitus ajaa sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta maakuntahallintoineen läpi sellaisella vauhdilla, että heikompia hirvittää. Eikä pelkästään heikompia, vaan myös sosiaali- ja terveysalan professorit ovat todenneet sote-myllerryksen vauhdin olevan suuri riski.

Sote-palveluiden siirto kunnilta maakunnille, palveluiden yhtiöitys, niin sanotun ”valinnanvapauden” toteuttaminen henkilökohtaisine budjetteineen ja asiakasseteleineen, rahoituksen täydellinen myllertäminen – kaiken tämän pitäisi olla valmista 2019.

Anne Berner - Pohjolan Theresa May – Sote ja maakuntauudistus

Anne Berner oli vieraana MTV:llä Peter Nymanin uudessa ohjemassa. Puheena oli liikenneuudistuksen kaatuminen kalkkiviivoille. Autoveron poistoa vaatineet autokauppiaat löivät yllättäen jarrut pohjaan ja syyttivät Berneriä automyynnin hyytymisestä.

Anne Berner kertoi ohjelmassa, että autokaupan edustajat olivat valmistelussa mukana ja he olivat mukana jopa välittömästi tiedotustilaisuutta edeltävässä sidosryhmätapaamisessa. Kukaan ei silloin nurissut mitään. Anne Berner voisikin lähettää näille miehille hamekankaat.  

Julkisen terveydenhuollon laajamittainen alasajo on globaali ilmiö

Julkiset terveyspalvelut ovat pian historiaa ja kansa taputtaa tyytyväisenä käsiään. Heille on luvattu jotain paljon parempaa, vaikka etukäteen onkin mahdotonta sanoa, tullaako tätä lupausta koskaan lunastamaan.

Hallituksen kärkihankkeeksikin nimetyssä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen uudistuksessa on perusajatuksena, että kansalainen voisi valita itse vapaasti lääkärinsä sekä terveyskeskuksensa. Komeista puheista huolimatta terveydenhuollon yksityistämisestä on tullut kuuma peruna, joka herättää syviä tunteita kansalaisten keskuudessa.

Tuija Pohjola: Huutava pula olosuhteista [2] liikkumisen [3] edistämiseksi

Talouden kestävä pohja perustuu työllisyyteen, terveyteen ja toimintakykyyn. Väestön ikärakenteen muutoksen myötä sosiaali- ja terveysmenot tulevat kasvamaan samaan aikaan, kun palveluiden rahoituspohja ohenee.

Varusmiespalveluksen aloittavien miesten kestävyyskunto on huonoin 40 vuoteen. Yli puolet aikuisista on ylipainoisia ja tyypin 2 diabetesta sairastaa arviolta jo yli 500 000 suomalaista. Mielenterveysongelmat aiheuttavat jo puolet työkyvyttömyyseläkkeistä. Liikunnan kansantaloudelliset vaikutukset ovat miljardeja.

Lähdetään shoppailemaan diagnooseja

Sotesoppa on jälleen julkisuudessa kuin toriparkki Turussa konsanaan. Tällä kertaa sekametelisopasta on nostettu esille Helsingin apulaiskaupunginjohtajan Laura Rädyn siirtyminen yksityisille palkkalistoille. Kokoomuksessa ja muissa oikeistopuolueissa yrityselämän ja julkisen politiikan yhteinen on ollut tiettyjen henkilöiden kohdalla huomattava. Se nostaa esiin kuitenkin useita moraalisia ongelmia. Onko yrityselämän palveluksessa toimiva henkilö jäävi toiminaan politiikassa tai korkeassa hallinnollisessa virassa? Varsinkin, kun ala on myllerryksessä.

Maakuntien Suomeen

Selvityshenkilö Lauri Tarasti jätti eilen esityksensä siitä, miten tulisi edetä ns. väliportaan hallinnon eli maakuntahallinnon rakentamisen kanssa. Tarasti esittää, että maakunnille siirretään sosiaali- ja terveyspalveluiden eli soten lisäksi iso joukko kuntien ja valtion aluehallinnon nykyisistä tehtävistä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä